HTML

A támla nélküli szék

Amikor véget ért a rendszerváltás, és kialakult a Magyar Köztársaság közjogi rendszere, és Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor sokan, akik részt vettünk ebben a kalandban, nyugodtan hátradőltünk a székünkben. Most a földről látjuk csak tisztán, hogy nem volt támla. (Moderálási elv: Hörgő-morgó kisebbrendűségben szenvedő trollok repülnek. Csúnyán lehet beszélni, de a gyalázkodó repül. Ez a blog nem köpőcsésze. Aki a blogger személyét cinkeli, az nem azért repül, mert nem szívelem a kritikát, hanem azért, mert ez a blog a posztokról szól és nem az írójáról. )

Friss topikok

  • white999: @a nagy hohohorgász: Miből kellene nagyokos? Az analfabta cigányokat pénzért szavazni vivő kocsik ... (2022.04.04. 20:56) Az ellenzék Orbán szuszpenzora
  • ez a nevem senki: index.hu/belfold/2022/03/08/zavecz-orban-a-legnepszerubb-marki-zayt-a-szovetsegesei-is-elozik/ (2022.03.08. 18:08) Csikorgó szélpáva
  • tapló II.: Éljen dr. Orbán Viktor! (2021.04.20. 10:50) Cvikipuszi
  • mojoking77: @jozsef_4: Na és? Téged zavar, ha egy általad nem is ismert ember homoszexuális? Nem mondta még se... (2020.12.06. 11:23) Hitler, Gestapo, fedáksári
  • Belagar: Nézd, a szerzői joggal kapcsolatos problémák ismertek. Mondok egy életszerűt is: metálban utazó ko... (2019.04.17. 17:43) A nagy szellemi tulajdon humbug

Mondhatta volna szebben kis lovag!

2013.05.02. 19:04 Annyátok

Orbánnak a felvilágosodással van baja

Címkék: tartótiszt Orbán Vatikán

Orbán Viktornak és tartótisztjének, a keményvonalas vatikáni páholynak, valójában a felvilágosodással van bajuk. Azért szervezik be a demokrácia és az európai reneszánsz féktelen gyűlölőit önpusztító civilizációs terroristáknak, hogy hátha felvillan végre az eltompult agyú Európa előtt az a pokol, aminél lássuk be, még Orbán és az egyház is jobb. Remélik, hogy jobb lesz félni falak közt az Istent, mint az ördög szabad ege alatt reszketni.

   Minden a felvilágosodással kezdődött. A 17. századi vallásháborúk nagy nyertese a józan ész lett, vesztese a vak hit, meg az arra alapuló hatalmi rendszer. Olyan szörnyűségeket indított útjára ez a felvilágosodás, mint a demokrácia, a liberalizmus, a szocializmus, vagy a kapitalizmus. Az autokrácia azonban nem hagyta magát, és azóta is hol totális hatalom képében, hol zsarnokság, vagy más egyeduralomra törő kizárólagosság formájában visszavág. Szítói és segítői ennek a revánsnak a „Porból lettünk, porrá leszünk” ciklus állandóan megújuló értelmezését nehezen követő egyházak, amelyek pompájukkal vonzzák a nagyravágyót, öröklétet ígérnek és régi dicsőségüket zárt férfi közösségekben sírják naponta vissza. Ehhez mindig kapóra jön egy laza kis válság, amikor az emberek a fennálló rendben elvesztik a hitüket és a vagyonukat. Aztán kell még hozzá egy frusztrált kis szerencsétlen, aki rendre alulmaradt a kinek van nagyobb bajnokságon. Ezekből a felvilágosodás óta lehetett császár, vezér, első titkár stb. Nem zsenik kellenek diktátornak, hanem dühmenedzselési gondokkal küzdő komplexusos idióták. Mindig ilyet dob a gép. A zsarnok per definitionem hülye. Aki mást mond - az is.

   Nekünk is ilyen jutott. Elhitették vele, hogy ugyan az Isten teremtett egy akkora követ, amit már maga sem tud felemelni, de szerencsére mára teremtett egy olyan lényt is, aki viszont lazán. Az ő küldetése visszaforgatni az idő kerekét. Egyelőre ugródeszkának a Horthy kor is elegendő, de nem lehet megtorpanni az út elején, mert a cél a balladai homályba vesző 16. századi aranykor, és a trentói zsinat megerősített hét szentsége. Állam és egyház legyen újra egy. Ki más egyesíthetné őket, mint a rafkós barbár, elvégre, ha egyszer-másszor Rómát is megszívatták, akkor tán Brüsszellel csak elbánnak. Azzal a volteriánus söpredékkel.

   Igen, teljesen értelmetlen hüledezni azon, hogy a megrészegült éppen minek tántorodott neki, hiszen nem az a lényeg, hogy betöri a kirakatot, hogy leüti az asszonyt vagy, hogy kilövi a festményt. Ilyenekből percenként tízet csinál az állapota miatt. A lényeg az, hogy nincs magánál, mert el van szállva, be van tépve. Az egész szekta repül. Látjátok feleim Lázár, Rogán, Selmeczi, Orbán, meg a többi aktualitás arcán azt a megkövült, üdvözült mosolyt? Naná, hogy ütős cuccot toltak. Időgépet nyeltek, „mindenható” cukorkát szoptak, meg aztán még áldást is kaptak rá. Komoly koktél még az ilyen edzett drogosoknak is, nem csodálkoznék, ha úgy maradnának tőle.

Fidesz-sisyphus.jpg

 Mivel az időutazásnak még az illúziója is csak nagyon minimalista rendszerekben képzelhető el, ahol a dolgokat visszarendezni egy előző állapotukba (nevezzük időutazásnak) még nem igényel elképzelhetetlen energiát, így nem nehéz kitalálni, hogy egy bonyolult világban a visszatérés a felvilágosodás előtti időkhöz: beteljesíthetetlen vágy. Ezen az sem segít, ha valaki egyszerűsíteni szeretné a társadalmi viszonyokat, például a munkásemberek felveszik szerszámaik nevét, összemérjük a kacsát a boszorkánnyal stb. Világosabban: a hajsza az elveszett dicsőségért kudarcra van ítélve. Orbán és tartóinak felvilágosodás ellenes harca kudarcra van ítélve, mert ezt a háborút már nagyon régen végleg elvesztették.

   Ezért buktak/buknak el sorra a zsarnokok, mert legyőzi őket a természet rendje, a fizikai és társadalmi törvényszerűségek rideg következetessége. Semmi más.

Persze ebből egyáltalán nem következik, hogy a zsarnok tragédiája ne jelenthetné egyben a társadalom tragédiáját is. Az ilyen végkifejletre mintha több példa lenne, ám a hatalmaskodó mindig alulmarad.

Csak ki kell várni, meg túl kell élni. Na, dőljünk hátra.


  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tamlanelkuliszek.blog.hu/api/trackback/id/tr975262638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jeanne d'Arc 2013.05.03. 10:34:28

Két megjegyzésem lenne.
1. Még visszább mennék az időgépben. Szerintem Orbán még Szent Istvánig se jutott el. Szent István tudta, hogy a Nyugat nélkül, Európa nélkül, a kereszténység nélkül elbukunk.
2. Mi lenne, ha Magyarország egyszer, csak egyszer előrefele menne az időgépben ?
süti beállítások módosítása