HTML

A támla nélküli szék

Amikor véget ért a rendszerváltás, és kialakult a Magyar Köztársaság közjogi rendszere, és Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor sokan, akik részt vettünk ebben a kalandban, nyugodtan hátradőltünk a székünkben. Most a földről látjuk csak tisztán, hogy nem volt támla. (Moderálási elv: Hörgő-morgó kisebbrendűségben szenvedő trollok repülnek. Csúnyán lehet beszélni, de a gyalázkodó repül. Ez a blog nem köpőcsésze. Aki a blogger személyét cinkeli, az nem azért repül, mert nem szívelem a kritikát, hanem azért, mert ez a blog a posztokról szól és nem az írójáról. )

Friss topikok

  • white999: @a nagy hohohorgász: Miből kellene nagyokos? Az analfabta cigányokat pénzért szavazni vivő kocsik ... (2022.04.04. 20:56) Az ellenzék Orbán szuszpenzora
  • ez a nevem senki: index.hu/belfold/2022/03/08/zavecz-orban-a-legnepszerubb-marki-zayt-a-szovetsegesei-is-elozik/ (2022.03.08. 18:08) Csikorgó szélpáva
  • tapló II.: Éljen dr. Orbán Viktor! (2021.04.20. 10:50) Cvikipuszi
  • mojoking77: @jozsef_4: Na és? Téged zavar, ha egy általad nem is ismert ember homoszexuális? Nem mondta még se... (2020.12.06. 11:23) Hitler, Gestapo, fedáksári
  • Belagar: Nézd, a szerzői joggal kapcsolatos problémák ismertek. Mondok egy életszerűt is: metálban utazó ko... (2019.04.17. 17:43) A nagy szellemi tulajdon humbug

Mondhatta volna szebben kis lovag!

2022.03.07. 07:42 Annyátok

Csikorgó szélpáva

 

szelpava.jpg   

Orbán összekötötte a sorsát Putyinnal. Az a kérdés maradt, hogy Magyarország összeköti-e sorsát Orbánnal? Ez az áprilisi választás legfontosabb tétje. Az összes többi kérdésfelvetés huszadrangú pótcselekvés, beleértve a programokat, az elszámoltatást, a rezsi izét, meg a kerítés cirkuszt.

Orbán a stratéga

 

   Vagy esetleg egy piaci kofába oltott kalandor, egy Osztap Bender. A stratégiája pedig ék egyszerű, és két alapvetésből áll:

 Lefutni a maratoni futót

   Ez annyit jelent, hogy bárhol odaugrani egy maratoni futó mellé, és lefutni öt méteren belül, majd őrjöngve hirdetni győzelmet, hogy a magyar bajnok lenyomta a világot. Ilyen volt a mindenkit körbelövöldöző gyorsnaszád hasonlata, a kanyarban előző csodajárgány, a leghalálosabb víruskezelés, meg 2 centiméter hosszú határkerítés. Természetesen, aki nem béna, simán lefut egy maratoni futót néhány méteren, mert az a versenyszám a távlatokról szól, és nem az üveggolyóról. Hogy ebből mégis csoda legyen, ahhoz kell a cippolai félhomály és a delejes miliő. Ennek megteremtését szolgálja a tömegmédia használata tömeghipnózisra és a repetitív sületlenségek végtelensége a sikerekről, a sosemvolt valóságról.

Mindig a kisebb esélyre tenni

   A másik eszköz a rossz oddsszal zsonglőrködés. Ez azt jelenti, hogy módszeresen a kisebb esélyű eseményre tesz, ami, ha bejön, akkor beindul a médiahenger, hogy egy zseniális vátesz szerénykedik a kormánynál, aki mindenki mással szemben tényleg látja jövőt (és persze ezért bántják a magyart), míg mások képtelenek ennyire tisztán és világosan navigálni a világban stb. stb. Ha ez megtörténik, újra előkerül a dobogó és a fanfárok, mint a maratonisták lefutásánál. Leborulás, csodálat, hódolat.

Amikor meg nem jön be – és persze ez van többször –, akkor a kommunikációs csatornák hallgatnak, illetve azokat veszik célba, akik esetlen eszközeikkel próbálják elmondani az igazat, a nyilvánvaló baklövést.

Ennek a két technikának a váltogatása, aláfestve egy piaci kofa szüntelen kvartyogásával adja az orbáni hatalomgyakorlás kommunikációs alapjait.

 A rossz ló

 

   Csakhogy mindezekből következik, hogy a valóság torzítása hosszútávon lehetetlen. Hiába futottuk le a nyugatot naponta többször, hiába ringatta unortodoxiába, keleti-nyitásba, rezsicsökkentésbe, Putyin-rajongásba a magyarok zuzmósított részét Orbán, az ígért mesevilág most testet öltött. Az orosz hadsereg pont olyan, mint a Zsiguli, vagy a Szokol rádió. Ócska és bumfordi, bár balesetet okozni meg hazudozni tud. Az erő és méltóság putyini mintaképe erőszakossággá és röhejessé foszlott.

A forint bezuhant, az ország eladósodott, elszegényedett, politikailag eljelentéktelenedett.

 A csirkefarhát árát be kellett fagyasztani!

   

   A zsarnokságot megalapozó orosz „rend, fejlődés, nemzeti öntudat” példa most teljes pompájában ragyogja be Orbán Viktor rendszerét. A lápvilági média csak lidérceket tud bemutatni, akik még most is az erős, független Oroszországról delirálnak, amit az ukránok a létezésükkel provokáltak, így aztán nem is csoda, hogy gyerekeket kell ölniük. Amit persze nem is ők művelnek, hanem azt is maguk a náci ukránok, élükön azzal a drogos zsidó komikussal.

   Erre a csodálatos barátságra tette fel a Fidesz all-in Magyarországot. Már Bécsből vagy Lengyelországból sem látszik a különbség a 70 éves Putyin és a 60 éves Orbán között. Mondjuk legalább Oroszország nemzeti összeterméke New York-énál csak kicsit kevesebb. Majdnem jelentős országról van szó.

 

A valóra váló hihetetlen

 

 Képzeljük el, hogy a normális világnak megtetszik, hogy egységesen és határozottan lépjen fel a latrokkal szemben. Vége a gügyögésnek, a gyengeségnek nézett udvariaskodásnak, és mi kollaboráns hintapolitikánkért (megrögzött hazudozásainkért) azt kapjuk, amit az oroszok:

   Magyarország sportolói nem indulhatnak külföldi versenyeken, egy euró 1000 forint, nincs Internet, csak M1 és titokban Szabad Európa. Bezár az Ikea, a plázákat átveszi a CBA, csak itthon működnek a bankkártyák, a külföldön dolgozók nem utalhatnak haza. Mi csak vízummal mehetünk a gazdag Szlovákiába, Romániába, de azt nemigen kapunk. A kárpátaljai magyarokat kollektív büntetésként, mert az anyaországuk Putyin csatlósa volt, 40 kg holmival egy éjszaka alatt áttelepítik az ukrán nacionalisták. A külföldi gyárak bezárnak, a magyarok alapanyag- és piachiány miatt leállnak etc. etc.

Biztos nem lesz ilyen, csak képzeljük el, mert az oroszok egy hete még elképzelni sem tudták.

 

Április 3.

 

    A szerecsen most magát mosdatja. A szélpáva fájón csikorog, és miközben fordul, egyre többek fülét sérti a zaj. A zuzmók persze tudják, hogy a zseni most csak ügyesen taktikázik, egyet hátra, kettőt előre, meghosszabbítva Nemesmedvesig és azon is túl. Arra hivatott, hogy megmentse (nácitlanítsa) az elfajzott nyugati világot. Móresre tanítsa, ahogy Szent István, Wojtyła, Putyin, szóval a hangok mondták neki. (O tempora, o mores!)

   Most megadatott, hogy egy pillanatra lássuk a jövőt. Nem a távolit, azt eddig is láttuk, hanem az igen közelit. Orbán, ha legyőzi Magyarországot, arra számíthat, amire Putyin, ha legyőzi Ukrajnát. Ha veszít, nemkülönben. Putyin már most, a győzelemtől egy karnyújtásnyira, és attól függetlenül vesztett. 

 Na, dőljünk hátra.

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tamlanelkuliszek.blog.hu/api/trackback/id/tr217773536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2022.03.07. 07:59:05

Orbán alapvetõen elég jól látja, hogy az a dolog, amit mi euroatlanti civilizációnak hívunk, a vége felé jár, különösen az európai része. Az, hogy ez most 10 év, vagy 20, vagy 30 a körülményektõl függ, de hacsak nagyon gyorsan nem fordul szembe a jelenlegi szélsõbalos trendekkel amik az elmúlt 30 évben vitték bukófordulóba, akkor ennek az egésznek vége lesz. És nem fog, mert évtizedek néphülyítése nem múlik el nyom nélkül, ahogy az oroszoknál sem, úgy az európai/amcsi lakosok esetében sem.

De a Titanic sem egy nap alatt süllyedt el, egy ekkora monstrumnak elég nagy a tehetetlensége, és amíg a felszínen van, addig hasznot lehet húzni belõle. De fel kell készülni arra az idõre, amikor már nem lesz a felszínen, lennie kell B tervnek is. Most viszont a B terv egyik eleme befuccsolt.

Persze ez is kérdéses. Mert ok, Putyinék ezt nemigen nyerhetik meg. De az EU sem. Azaz záros határidõn belül fel kell majd oldani az embargót a ruszkikkal szemben, különben az EU komoly bajba kerül, és a fenti 10-20-30 évbõl a 10 lesz a nyerõ. És akkor ismét jól jön majd Orbán bácsi és az õ jó kapcsolata a ruszkikkal.

sync 2022.03.07. 18:30:01

@midnightcoder2: És sz alternatíva az illiberális állam. Az most omlott össze.

midnight coder 2022.03.08. 07:41:26

@sync: Nem látom, hogy a kínaiak összeomlottak volna. Sõt, hosszabb távon az oroszok sem, max. annyi történik hogy ezen túl nem az európaiaknak adnak el gázt és olajat, hanem a kínaiaknak. A kínaiaknak lesz szép új piacuk akik jüanért adják a naftát, kaját, nyersanyagot és ugyanezért veszik a kínai árut, olajdollár kiiktatva.
Az EU persze hosszú távon nyilván olajmentes szeretne lenni, csak ez még nagyon messze van, és sok-sok pénz. Most viszont nem sok-sok pénz lesz, hanem csúnya nagy válság. És nem csak az olaj fog hiányozni, de a nyersanyag is, meg a kaja is, meg a mûtrágya is. De még az orosz piac is.

midnight coder 2022.03.08. 07:43:00

Az oroszok akkor omlanak össze, ha Putyin meghal és nem gondoskodik idõben utódról. Akkor jön a káosz, és persze akkor fognak a terroristák nagyon örülni, elvégre másképp esélyük sem lenne vodkáért atombombát venni.
süti beállítások módosítása