HTML

A támla nélküli szék

Amikor véget ért a rendszerváltás, és kialakult a Magyar Köztársaság közjogi rendszere, és Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor sokan, akik részt vettünk ebben a kalandban, nyugodtan hátradőltünk a székünkben. Most a földről látjuk csak tisztán, hogy nem volt támla. (Moderálási elv: Hörgő-morgó kisebbrendűségben szenvedő trollok repülnek. Csúnyán lehet beszélni, de a gyalázkodó repül. Ez a blog nem köpőcsésze. Aki a blogger személyét cinkeli, az nem azért repül, mert nem szívelem a kritikát, hanem azért, mert ez a blog a posztokról szól és nem az írójáról. )

Friss topikok

  • white999: @a nagy hohohorgász: Miből kellene nagyokos? Az analfabta cigányokat pénzért szavazni vivő kocsik ... (2022.04.04. 20:56) Az ellenzék Orbán szuszpenzora
  • ez a nevem senki: index.hu/belfold/2022/03/08/zavecz-orban-a-legnepszerubb-marki-zayt-a-szovetsegesei-is-elozik/ (2022.03.08. 18:08) Csikorgó szélpáva
  • tapló II.: Éljen dr. Orbán Viktor! (2021.04.20. 10:50) Cvikipuszi
  • mojoking77: @jozsef_4: Na és? Téged zavar, ha egy általad nem is ismert ember homoszexuális? Nem mondta még se... (2020.12.06. 11:23) Hitler, Gestapo, fedáksári
  • Belagar: Nézd, a szerzői joggal kapcsolatos problémák ismertek. Mondok egy életszerűt is: metálban utazó ko... (2019.04.17. 17:43) A nagy szellemi tulajdon humbug

Mondhatta volna szebben kis lovag!

2018.03.24. 11:17 Annyátok

A nemzetállam vége

 nepmesek11.gif

Orbán Viktor magyar miniszterelnök lépten-nyomon a hit védelmezője és a nemzetállam kérlelhetetlen harcosa szerepében tetszeleg. Harcos alkat, a vak is látja. Csakhogy egy ügy minőségét az jellemzi igazán, hogy kik harcolnak érte.

 

 

   A nemzetállam olyan törzsiségen alapuló fogalom, amely bevezette a „mi” és „ők” politikai fogalmát nemzetségi alapon, túllépve az addig használatos hitközösségi, illetve alattvaló-közösségi megközelítésen. A különböző nemzetállam modellek a sok nemzetiségű politikai-kulturális nemzettől az etnikai alapú felfogásig igen széles skálán mozognak, jól példázva a fogalom elasztikus voltát.  A XIX. század nagy újítása meghozta a nemzetek versenyét, új közösségi érzést és célt teremtett. A nemzeti nekibuzdulás és az ipari forradalom robbanásszerű fejlődést hozott Európában és az USA-ban. Közösségformáló ereje az új kommunikációs technológiákkal (sajtó, rádió, filmhíradó, tv) megtámogatva, csaknem olyan erős változást hozott, mint valaha az egyistenhit. A sztori vége persze a fasizmus, a nácizmus, a kommunizmus vagy éppen a nyilas rémuralom sovinizmusába torkollott, ami valószínűleg törvényszerű folyománya a kizárólagosságra épülő társadalommodelleknek. A totális társadalmak intoleranciája, a külső és belső ellenség folytonos hajkurászása mindig tragédiában végződik. Ez nem jelenti azt, hogy az idea születésekor ne lett volna haladó.

   A nemzetállamok születése a többségnek euforikus élményt jelentett. A kisebbségek jobbnak tartották asszimilálódni, vagy alámerülni és a saját revansista nemzetállami álmaikat dédelgetni.

  Magyarországon az 1848-as forradalom jelentette nemzetállami nekibuzdulás hamvába halt. A monarchia nemzeteken uralkodó szerkezetének bukása után, csak Trianon furcsa melléktermékeként alakulhatott meg a független magyar nemzetállam. Konfliktusa a környező nemzetállamokkal és a világgal, születésétől fogva tematizálta a honi közbeszédet. Az Univerzum, mint tőr forgott a magyarok nemzetiszínű szívében. Trianon másik mellékterméke, hogy gyakorlatilag tiszta etnikumú nemzetállam jöhetett létre, hiszen a különböző nemzetiségek a területekkel együtt szublimáltak. Rövid és ellentmondásos történetét Horthy-korszakként emlegetjük.

   A náci Németország ámokfutása bebizonyította, hogy a „mi” és „ők” nemzetállami logikája halálos csapás a békés együttélésre. A háború után Nyugat-Európa minden igyekezetével azon dolgozott, hogy a nemzetek ön- és közsorsrontó kivagyi törzsiségét megregulázza. Ennek a törekvésnek a csúcsa az Európai Unió. Soha ilyen hosszú ideig nem volt béke a földrészen. Erre a békére ront ma rá az Orbán Viktor vezette Magyarország, ráadásul a nemzetállam szentségének nevében.

  A reformkor óriásai, Széchenyi, Kossuth, Deák, Görgey és a többiek, amint a nemzet ideájának felhajtóerejét megérezték, a haladás élharcosaivá váltak. Vagyonukat, tekintélyüket és kimagasló képességeiket állították a haza és haladás szolgálatába. Még a Horthy rendszerről is elmondható, hogy fénykorában a hon legkitűnőbb elméi dolgoztak a nemzet felemelkedésén. 

A nagy magyar nemzetállami realitás

 

  Az európai nemzetállami mánia gyakorlatilag a huszadik század közepére focisikerekké, meg gasztro-villongásokká szelídült. Csak Kelet-Európában buzgott még egy felsőbbrendű, szomszéd- és világellenes lángocska, hol a legvidámabb barakk, hol a legizmosabb úszónők, vagy éppen a legcsodálatosabb atomfegyverek kozmikus mítoszával.

  Amikor Orbán Viktor áll elő a nemzetállam és a nemzetek Európájának követelésével, akkor azt kell látni, hogy ez egy kertje végébe stadiont építtető, kisvasút- és hatalommániás, kétes emberi minőségű akarnok követelőzése. Kormánya, összehasonlítva az első nemzetállami kormánnyal úgy néz ki, hogy báró Eötvös József, posztján Balogh Zoltán, herceg Esterházy Pál Antal helyett Rogán Antal, Deák Ferenc székében Trócsányi László stb. ül.

   Egy eszme annyira értékes, mint amennyire a képviselői. A nemzetállam eszméje ma pontosan olyan értékes és komoly, mint amennyire élharcosai: Orbán Viktor, Németh Szilárd, Kósa Lajos és a többiek.

   A nemzetállam halott.

Na, dőljünk hátra.

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tamlanelkuliszek.blog.hu/api/trackback/id/tr1813775952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szálló monitorok (törölt) 2018.03.25. 17:48:11

"A nemzetállam halott.

Na, dőljünk hátra."

Ha tényleg hátra lehetne dőlni, akkor nem lenne szükség ilyen blogbejegyzésekre. Nem? ;-)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.25. 17:53:19

A nemzetállamiság egy kényszre, míg nem vagyunk képesek a világrontó liberalizmust a földbe döngölni. Egyébként nem szükésges anemzetállamok léte.

Sir Galahad 2018.03.25. 20:29:35

Ha a nemzetállami eszme halott, akkor mi történik például Katalóniában vagy Kurdisztánban? És még lehetne sorolni a példákat olyan helyekről, ahol épp hamu alatt izzik a parázs (Baszkföld, Skócia, Padánia vagy a Balkán sok területe). Nekem úgy tűnik, természetes igény az, hogy az egy nemzethez tartozó emberek egy államban akarnak élni, és ezt csak erővel, átmenetileg lehet lefojtani.

Mr. Hyde 2018.03.25. 20:39:19

A korlátlan szabadkereskedelem már csak azért sem hozhatja el a "nemzetállamok végét" hiszen maga a nemzetállam intézménye az egyetlen ami garantálhatja a szabadkereskedelem jogi keretrendszerét.

Hovatovább a nemzetállam intézményrendszere az egyetlen, amelyik a magántulajdon jogot garantálni képes, így kapitalizmus nem létezhet nemzetállam nélkül.

A piaci konkurenciaharc éppen az a jelenség amelyik a gazdasági szereplőket egymás ellen fordítja és nem integrálja az államokat hanem belülről szakítja őket szét, új államalakulatukat létrehozva pl:
Szlovákia-Csehország, Koszovó, Kelet-Ukrajna, Kurdisztán, Katalónia, Dél-Szudán, vagy éppen az Iszlám Állam vagy a Brexit.

Alick 2018.03.25. 22:02:00

A szerző hasonló hibába esik, mint a történelem végét vizionáló F. F... nem veszi észre, hogy szupranacionális szinten is tovább folyik a nacionalista kiszorítósdi, ráadásul ha csak az EU-t nézzük, azt éppen az etatista szemléletet folytatják tovább sokkal nagyobb méretekben, amit a nemzetállamoknak szoktak felróni. Nincs progresszió, csak gigantomán helybenjárás...
Mindenesetre a nemzetek fölötti megoldások iránti szélesedő bizalmatlanságot jelzi a Brexit, Trump megválasztása vagy akár a katalán függetlenségi törekvések.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.03.25. 22:24:42

Mondja ezt a szerző a nemzetállamok újbóli megerősödésének időszakában. A polgároknak elegük van a pénzt az országukból kicsempésző, adózni nem akaró globalista elitből.
Ötven éven hittek a nyugati emberek a globalizmus csábító ígéreteiben, de csak romló életkörülményeket kaptak cserébe. Eljött a nemzetek feletti tőke megregulázásának ideje.

különvélemény 2018.03.26. 07:03:29

"Ez a harc lesz a végső
csak összefogni hát!
és nemzetközivé lesz
holnapra a világ!"

Szabó Emma 2018.03.26. 10:53:03

Ez marha jó cikk. Ráadásul a kommentek is azt erősítik, amit a szerző állít. Ha ilyen minőségű emberek a nemzetállam harcosai, akkor bizony annak vége.
Trump és brexit nem azt bizonyítja, hogy a nemzetállam virul, hanem azt, hogy haldoklik. Esetleg már ki is múlt.

Gleccsertetű 2018.03.26. 11:20:40

@Szabó Emma: ehhez képest Trump népszerűsége folyamatosan nő

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.26. 12:46:48

Azért örülök, mikor a ballibek ilyen posztokat írnak, mert a bizonytalanok is láthatják, hogy végső célja a Soros csicskáknak a nemzetállamok eltörlése.

Nincs ezzel baj. Szépen vállaljátok fel, mint a poszt író, és majd mi döntünk.
Döntünk, hogy a "Széchenyi, Kossuth, Deák, Görgey" nevét szájára vevő hazaárulók győzzenek, vagy az ország és a nemzet legyen és maradjon az első.

Mint Széchenyi, Kossuth, Deák, Görgey esetén.

Alick 2018.03.26. 12:48:09

@Szabó Emma: "Trump és brexit nem azt bizonyítja, hogy a nemzetállam virul, hanem azt, hogy haldoklik."

Efféle brilliáns érveléseket legutóbb a Tanú c. filmben hallottam. :)

Josagos 2018.03.26. 13:07:22

@Sir Galahad:
Katalónia: Kicsit dolgosabbak mint az átlag spanyolok, ráadásul a gazdasági kedvezményeik miatt sokkal több adóbevételük van, mint az ország többi részének. (érdemes ott székhelyet csinálni, mert adókedvezmények járnak mellé), egy kicsit offshore terület-szerűen működik az ország. Ez addig van így, amíg spanyolország és az eu részei. Ha önálló országgá válnának, szerintem a spanyolok vétóznák az eu-tagságukat, páriák lennének.
Kurdisztán teljesen más világ. Ott sokkal jobban érvényesül a nemzetiségi alapon előnyök adása-kapása, egy kurd mérnök és paraszt közelebb áll egymáshoz, mint egy kurd és egy török mérnök. Európában ez nincs így, üzletemberként sokkal jobban értem és látom más országok vállalkozóinak helyzetét, mint egy magyar kisnyugdíjasét, nem is munkálnak bennem nemzeti érzések.

Josagos 2018.03.26. 13:07:51

@Rettegek mert ballib vagyok: Ennek nem kell célnak lenni, természetes folyamat.

Szabó Emma 2018.03.26. 13:24:48

@Rettegek mert ballib vagyok: Pontosan kendről szól a cikk, meg a torz világjáról. Görgey, Kossuth meg a reformkor óriásai liberálisok voltak. Tanulni, olvasni és menni fog.

Szabó Emma 2018.03.26. 13:26:08

@Gleccsertetű: Nem, nem nő folyamatosan. Tessék utánna nézni és aztán írogatni.

Szabó Emma 2018.03.26. 13:28:46

@Sir Galahad: Ez a "természetes" igény még mozdonynál is fiatalabb. Vadi új áfium.

lbalazs 2018.03.26. 13:46:25

Amiket itt a hozzászólók elvárnának a nemzetállamoktól, azokat nem tudják teljesíteni, ezért bár az emberek még biznak a nemzetállamokban, valójában sokáig már nem húzzák. Két kimenet látszik számunkra:
1) Megerősítjük az EU-t és valódi föderális állammá tesszük
Ekkor az EU globális játékos lesz
2) egyre erősödnek a nemzetállamok az EU-val szemben, ami azt jelenti, hogy mind a nagy európai államok mind az EU elvesztik globális jelentőségüket.
Globális szinten az EU lehetne játékos, csak éppen azok, akik kárhoztatják, hogy semmit sem tud megoldani (pl. a magyar miniszterelnök), azok akadályozzák a valódi átalakulását. Hiszen hiába van bizottság, az EU legfőbb döntéshozó szerve a nemzetállamok vezetőinek tanácsa. Így két szék között a földre ülünk, mert sem az államok sem az EU nem lesznek abban a helyzetben, hogy megvédhessék az állampolgáraikat a globalizáció hatásaitól.

Sir Galahad 2018.03.26. 14:14:46

@Szabó Emma: És akkor mi van? Az egyetemes emberi jogok gondolata például még fiatalabb. Akkor az is áfium?

Sir Galahad 2018.03.26. 14:16:49

@Josagos: Mondjuk a közös nyelv, kultúra és hagyomány fontosabb motívumok a nemzetállami eszme szempontjából az általad felsoroltaknál.

Szabó Emma 2018.03.26. 14:25:33

@Sir Galahad: Például az van, hogy ez nem igaz. Az egyetemes emberi jogok gondolata több ezer éves, v.ö. kereszténység. Szó sincs arról, hogy a nemzetállamban élés "természetes" vágya lenne az emberiségnek, míg az emberek egyenlőségének ideájáról ezt elmondhatjuk. A nemzetállam olyan új találmány, mint Dugovics Titusz. Ettől persze még lehetne fenntartható, de semmiképpen nem ősi és nem természetes.

Josagos 2018.03.26. 14:37:00

@Sir Galahad: Az állam szempontjából fontosabbak, hiszen a fennmaradása múlik rajta, enélkül értelmét veszti.
Ha az emberek nem erőlködnek a közös nyelvvel, mert mondjuk hármat használnak a hétköznapjaikban, mint én, akkor máris nem lesz annyira fontos a "közös" nyelv. Mert van egy, amivel a boltossal meg a szomszéddal beszélek pár szót, ezen felül nem rettenetesen fontos.
Van egy szakmai nyelv, amit az ember a munkahelyén használ, egyre jellemzőbb az angol, meg egy otthoni, "konyhanyelv" :))
A hagyományokkal én már gyerekkoromban sem voltam jóban, aztán azzal, hogy a rendszerváltáskor eltűnt a felük, és jöttek teljesen érdektelen új ünnepek, rájöttem, hogy ez is csak az állam játéka, nem az enyém.
A többi hagyomány meg nemzetközi, még dubaiban is volt karácsony, meg újév, mert mókásak :)

Sir Galahad 2018.03.26. 15:18:50

@Szabó Emma: Nem is írtam, hogy ősi, csak hogy természetes. És igen, az, hogy mennyire régi vagy új egy eszme, az mindegy.

Sir Galahad 2018.03.26. 15:20:45

@Josagos: Nézd, az, hogy benned nincs nemzeti érzés, az egy dolog. Vannak vakok meg süketek is, de attól létezik a fény és a hang is - legfeljebb ők nem érzékelik.

arckönyv 2018.03.26. 15:21:37

ez az úgynevezett nemzetállamunk 2,5 millió birkából áll, szóval csak egy lózung a hülyéknek ha már se agyuk se stabil értékrendszerük nincs.

arckönyv 2018.03.26. 15:24:05

@Sir Galahad: világosítsál már fel légyszi, hogy mit jelent neked a nemzeti érzés!

Annyátok 2018.03.26. 15:52:03

Csak azoknak, akik esetleg nem olvasták a moderálási elveket: aki idejár kútba kakilni, ventilálni, bosszankodni, odapökni, az repül.

Josagos 2018.03.26. 16:16:19

@Sir Galahad: Elmeseled hogy mit vesztek nemzeti érzés nélkül? Egy vaknak tudható a vesztesége, de az enyém...
Azt tudom, hogy nem járok békemenetre, háborúban túlélnék, mert időben elszoknek, de ezek inkább előnyök.
Hátrányt nem tapasztaltam még.

s 2018.03.26. 16:42:01

@Mr. Hyde: "a nemzetállam intézményrendszere az egyetlen, amelyik a magántulajdon jogot garantálni képes"

Ühüm. Manyup. Érted, ember? MANYUP!!!!!!!!

Aztakibaszottkurvarohadt nemzetállammi ribanc anyátokat!

s 2018.03.26. 16:44:47

@Gleccsertetű: De hitleré is folyamatosan nőtt. Eleinte.

s 2018.03.26. 16:48:35

@Szabó Emma: Nem fog menni. Ezeket kár volt megtanítani olvasni. Írni még annál is nagyobb kár.

s 2018.03.26. 16:54:18

@Annyátok: Bocsesz, most jutottam el eddig. Visszafogom magam innentől.

pragmatika2 2018.03.26. 17:41:49

Széchenyi, Kossuth, Deák, Görgey

Azért arra nagy összegben fogadnék, hogy ha valamilyen időutazás folytán ezek a nemzeti óriásaink a mai viszonyok közé érkeznének, ránéznének az ország mai térképére, és megtudnák, hogy milyen körülmények között, és mely kormányzat tevékenysége alatt került sor az elszakított országrészek megszállására, és hogy ezt hogyan kommunikálja és kezeli a mai ballib vonulat, szóval nagy összegben lefogadom, a ballibákat úgy hajtanák el a p.csába, hogy a lábuk nem érné a földet.
Ez lenne a zsigeri lépésük. Aztán kezdenének el gondolkodni azon, hogy hogyan tovább.

Szabó Emma 2018.03.26. 18:08:34

@Voznyák Pista: Én meg arra, hogy Orbánt, meg a pereputtyát kergetnék Moszkváig a liberális Görgeyék.

1848-ban a nemzet óriások vállán állt, ma törpék pöffeszkednek a nemzet vállán és óriásnak képzelik magukat. Sem nemzet, sem az azon taposó zseb-hazaffyk nem látszanak már Bécsből, de még Bukarestből sem.

Orsósellenes 2018.03.26. 19:48:39

Ha a "nemzetállam" miniszterelnöke egy nárcisztikus pszichopata elmebeteg lény és létezik egy mindent kielégítő sleppje, aki neki gyűjti a pénzt és nem is tudják, mert kapnak egy kis morzsát, addig itt nem beszélhetünk igazi NEMZETÁLLAM-ról!

Orsósellenes 2018.03.26. 19:54:43

@Rettegek mert ballib vagyok: "végső célja a Soros csicskáknak a nemzetállamok eltörlése."

Soros ügynökök, akik Sorostól kaptak pénzt és nem lennének ott, ahol vannak, ha nem támogatja őket Soros az Pl. Orbán Viktor, Kövér László, Semjén Zsolt, stb. Hja és a Fidesz is egy Soros szervezet, mert Soros György támogatásával jött létre! Ennyi!

Sir Galahad 2018.03.26. 20:26:46

@arckönyv: A nemzeti érzés annak a megélését jelenti, hogy egy népcsoport tagjának vallom magamat, amellyel összeköt a közös nyelv, a kultúra és a hagyomány.

Sir Galahad 2018.03.26. 20:29:43

@Josagos: Lehet, hogy úgy érzed, nem vesztettél semmit. Ez egy szubjektív dolog, kinek mi az értékes. De attól, hogy te személy szerint így érzel, attól még ez létezik és mások számára lehet értékes.

Josagos 2018.03.26. 20:31:30

@Sir Galahad: Teljesen nyitottan kérdeztem, hogy mi az értékes - jelen esetben számodra - de bármelyik "igaz magyar" véleményére kiváncsi vagyok.
Miért jó nemzethez tartozni, hazát szeretni?

Szabó Emma 2018.03.26. 20:38:04

@Sir Galahad: A lányom ezek szerint egy nemzetet alkotnak a brazil, kínai, német és amerikai barát-kollégáival, akikkel összeköti őket a közös nyelv (angol), a kultúra(marvell) és a hagyomány(munka utáni bulik). Igen, már látom, hogy ők egy másik nemzetálomban élnek.

Sir Galahad 2018.03.27. 12:03:22

@Szabó Emma: Valóban van egy szűk réteg, aki számára a nemzet közössége - mondjuk a speciális élethelyzete miatt - nem sokat jelent. És akkor mi van? Minden alól van kivétel.

Sir Galahad 2018.03.27. 12:10:45

@Josagos: Erre megint csak szubjektív választ tudok adni. Vannak emberek, akik számára jó érzés valamilyen közösséghez tartozni, mert azt a bizonyos közösséget valamiért értékesnek tartják. Mondjuk szeretik a családjukat, a baráti társaságukat, büszkék a szülővárosukra, vagy harminc éve rajonganak ugyanazért a rockzenekarét és képesek a koncertje kedvéért az ország másik végébe is elmenni. És ugyanígy vannak a hazájukkal. Én például egy ilyen ember vagyok. Nyilván vannak olyan emberek, akiknél ez másképpen van. Például van, akinek nincs is családja, vagy ha van, számára az nem jelent semmit, nem tudja értékelni, még az is lehet, hogy okkal-joggal. Vagy nem tud rajongani egy zenekarért, egy focicsapatért, stb. Nem vagyunk egyformák. Ugyanakkor azt fontosnak tartom, hogy tapasztalatom szerint az emberek nagyon nagy többségének igenis fontos és pozitív érzés valamilyen közösséghez tartozni - anélkül, hogy elítélném azt a kisebbséget, aki ezt másként gondolja.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.03.27. 14:22:39

Azt hiszem, ez egy szépen összeszedett, értelmes cikk, még átgondolom. Mindenesetre ritka az ilyen mostanában.

Gleccsertetű 2018.03.27. 20:09:18

@Szabó Emma: amerikában élő barátom mondta. neki azért jobban hiszek, mint egy magyarországi bloggernek.

@s: és? ez mire is érv? obamánál is ezzel érveltél?

Gleccsertetű 2018.03.27. 20:27:47

@Szabó Emma: Görgeyről a mai napig nincs közmegegyezés abban a vitában, h áruló volt-e vagy sem, Kossuth meg szétlopta az árvák vagyonát. ezek a nagy li.bsik? Emma, orbitális öngólokat lősz amikor oktatni próbálsz másokat, neked még a magadhoz való eszed sincs meg.

s 2018.03.28. 11:41:08

@Gleccsertetű: "és? ez mire is érv?"

Arra, hogy a meccs nem az első szögletig tart. 90 percnél előbb soha nincsen vége és még hosszabbítás is lehet.
Focibu2i miniszterelnökünk miatt voltam kénytelen ezt a példát hozni.

Gleccsertetű 2018.03.28. 12:42:00

@s: akkor egyszerűbb lett volna ha azt írod.

Szabó Emma 2018.03.28. 14:27:06

@Gleccsertetű: projects.fivethirtyeight.com/trump-approval-ratings/ Igaz, hogy külföldiül van, meg számok is vannak benne, de aki tudja, érti.
Akkor most tessék eldönteni, hogy egy mocskos libbant nem veheti a szájára Kossuth és Görgey nevét, vagy azok is tolvaj, hazaáruló liberálisok voltak. Fusson neki mégegyszer, vagy többször.

Egy kis érdeklődéssel tudhatná, hogy Görgeyről a történészek el tudják dönteni, hogy nem volt áruló, és igen, Kossuth dézsmálta az árvák pénzét és államférfi is volt. Na, ez meg hogy lehet? Bonyolult ez a világ kendnek.
Két láb jó, négy láb rossz, hogy valami biztatót is mondjak.

Alick 2018.03.29. 07:22:05

Érdemes ezt az interjút elolvasni, még ha nem is ért mindenben egyet vele az olvasó:

mandiner.hu/cikk/20180328_george_friedman_interju

Az EU-nemzetállam viszonylat működését nagyon jól illusztrálja ez a vicc:

Egy buszon utaznak a fehér és fekete gyerekek, fehérek elöl, feketék hátul, összeverekednek. A tanárnő nem bír velük, megkéri a sofőrt hogy segítsen. A sofőr leszálít mindenkit a buszról, azt mondja:
- Itt nincs megkülönböztetés, felejtsétek el azt, hogy fehér, meg fekete, képzeljétek azt, hogy mindegyikőtök kék! Na, vissza a buszra, világoskékek előre, sötétkékek hátra!

Nati Walter 2018.04.15. 01:49:30

Hm titeket tényleg irritál a nemzet meg a vallás is nagyon....... dehát ti már csak ilyenek vagytok...Marx óta www.youtube.com/watch?v=c7ecIrGCsU8&t=1328s

midnightcoder2 2018.04.15. 10:48:29

"A sztori vége persze a fasizmus, a nácizmus, a kommunizmus vagy éppen a nyilas rémuralom sovinizmusába torkollott"

Ne zavarjon, hogy a náciknál, fasisztáknál, nyilasoknál, stb legalább 10x több ártatlan civilt kivégző kommunisták pont intarnacionalisták. Ezek a mai elvtársak már a saját ideológiájukkal sincsenek tisztában.

midnightcoder2 2018.04.15. 10:54:08

Amúgy a magyar nemzetállam pillanatnyilag tényleg halott, az európai pedig ami felválthatná - sőt, fel is kellene hogy váltsa - meg sem született. Ezért aztán a kínai, amcsi, stb. nemzetállamok győznek, Európa pedig szépen látványosan összeomlik úgy 20 éven belül, részben az afrikai migrációs nyomás alatt ami ellen nincs egy egységes európai tudat ami megvédené az itteni kulturális és etnikai érdekeket, másrészt pedig azért mert míg a fenti államok (és mindenki más az oroszoktól az izraeliekig) harcolt az elmúlt 30 évben a saját érdekeiért, Európa a Nagy Fehér Ember megmenti a világot című képregénybe merülve szart az ilyesmire.

Sándor Aszalós 2018.04.16. 10:36:17

gy néz ki, hogy báró Eötvös József, posztján Balogh Zoltán, herceg Esterházy Pál Antal helyett Rogán Antal, Deák Ferenc székében Trócsányi László stb. ül.

Balog Zoltán úgye? H nélkül.
süti beállítások módosítása