HTML

A támla nélküli szék

Amikor véget ért a rendszerváltás, és kialakult a Magyar Köztársaság közjogi rendszere, és Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor sokan, akik részt vettünk ebben a kalandban, nyugodtan hátradőltünk a székünkben. Most a földről látjuk csak tisztán, hogy nem volt támla. (Moderálási elv: Hörgő-morgó kisebbrendűségben szenvedő trollok repülnek. Csúnyán lehet beszélni, de a gyalázkodó repül. Ez a blog nem köpőcsésze. Aki a blogger személyét cinkeli, az nem azért repül, mert nem szívelem a kritikát, hanem azért, mert ez a blog a posztokról szól és nem az írójáról. )

Friss topikok

  • white999: @a nagy hohohorgász: Miből kellene nagyokos? Az analfabta cigányokat pénzért szavazni vivő kocsik ... (2022.04.04. 20:56) Az ellenzék Orbán szuszpenzora
  • ez a nevem senki: index.hu/belfold/2022/03/08/zavecz-orban-a-legnepszerubb-marki-zayt-a-szovetsegesei-is-elozik/ (2022.03.08. 18:08) Csikorgó szélpáva
  • tapló II.: Éljen dr. Orbán Viktor! (2021.04.20. 10:50) Cvikipuszi
  • mojoking77: @jozsef_4: Na és? Téged zavar, ha egy általad nem is ismert ember homoszexuális? Nem mondta még se... (2020.12.06. 11:23) Hitler, Gestapo, fedáksári
  • Belagar: Nézd, a szerzői joggal kapcsolatos problémák ismertek. Mondok egy életszerűt is: metálban utazó ko... (2019.04.17. 17:43) A nagy szellemi tulajdon humbug

Mondhatta volna szebben kis lovag!

2017.02.24. 11:37 Annyátok

Lófasz fog itt folyni momentán

falling.gif   

Ahogy Örkény úr is megtapasztalta az előző ötvenes években, amikor éppen erősödött Magyarország, meg Hrabal úr is megírta lényegében az ilyesmit, úgy válik valóra a hihetetlen nap mint nap. Most például álomgyilkosok lettek a Momentumosok, akik ugyan utálják, ha a néhai Fideszhez és Orbánhoz hasonlítják őket, pedig taktikájuk a Bibó szakkollégista fiúk réskereső, a rendszer gyengeségeit kihasználó és erre játszmákat építő gerilla technika. Csak momentán rendszerváltást nem akarnak, sőt, még győzni sem a választásokon, hanem most éppen az ügynökakták nyilvánosságának jövőbemutató követelésével, a múlt végképpeltörlésével és a mitnem-kivelnem definiálásával fordulnak a 750 milliós állami támogatásra. Ok, most ez így van, de igazságtalan lenne ennyi kialvatlan fiatal felett pálcát törni már így az elején. Ha törni még nem is kell, azért érdemes elővenni, már csak a látszat kedvéért is.

Akkor, hogy világosan: két lehetséges forgatókönyvet vagyok hajlandó elfogadni, mint egyszerű szavazó, aki nem forradalmár, de nem is megélhetési rendszerlakó. A kettő közül szívesen választok majd némi mérlegelés után:

I. Totális ellenállás

 

    A komoly ellenzéki pártok nem indulnak, nem vesznek részt a választáson, nem legitimálják a rendszert. Létrehozzák az árnyék-parlamentet, az árnyék-kormányt stb. Aki elfogadja az orbáni játékszabályokat, az kollaboráns, azzal nem tárgyalnak.

   Ez egy meglehetősen radikális, kétségbeesett politika, mindössze arra jó, hogy jelezzék: nem alkotmányos, nem demokratikus, nem legitim a rendszer. Eredménye annyi, hogy valamelyest komolytalanná és szalonképtelenné teszi a kormányt, ezzel sietteti a rendszer bukását.

II. Totális összefogás

 

   Aki azt károgja, „összefogósdi”, meg 2014 is lámcsak, az valamit nagyon nem értett meg. Most nyilván nem lehet és nem is szabad kormányzásra szövetkezni. Aki ezt teszi, arra az I. pont vonatkozik, mert beleragadt a koordinátarendszerbe. Ezzel szemben rendszerváltó egységfrontot képezni a legkívánatosabb opció. Ez azt jelenti, hogy akik érdekeltek a negyedik köztársaság kikiáltásában, a demokrácia és a jogállam helyreállításában, a szabad és demokratikus választások megtartásában, azok egységfrontot alkotva, meghatározott feladatra (új választás, alkotmányozás, rendkívüli ügyészi csoport és bíróság felállítása az ancient régime bűneinek kivizsgálására stb.) szövetkezve közösen indulnak. Ebben az esetben menetrend kell, célok, illetve a folyó ügyek vitelére előre elfogadott ügyvezető-szakértői kormány. Az akció két évnél nem tarthat tovább. Nyilván meg kell vizsgálni, hogy Orbán és a Fidesz a hatalom kizárólagos megszerzésére szövetkeztek-e, és ha a gyanú beigazolódik, akkor be kell tiltani a pártjukat. Ez így jogszerű és demokratikus, egyébként meg alig van tagjuk, médiapárt néhány helytartóval. Ebben a szövetségben, aki benne van, az demokrata, aki nem, az a zsarnok szekerét tolja, mondhat bármit is. Aki kifogásokat keres, hogy kivel nemnemsoha, az simán menjen a francba. Ajánlott eszköz és irodalom az orrcsipesz, MoMa.

    Na most, dühös és kétségbeesett, tehát nem cizellált választóként azt látom, hogy ebbe a sztoriba sem a zavaros LMP, a még zavarosabb Momentum, sem a Botka-féle múltba révedő, taktikázgató MSZP jelen állapotában nem fér bele. Azok a pártok, akiket megszállt az ördög és démonjaikkal kelnek-fekszenek, nyilván nem hallják fogaik vacogásától a külvilág hangját. Gyurcsány belemanőverezte pártját a dühös nyugdíjasok kisgazda egyletének pozíciójába, ami persze megkerülhetetlenné teszi, de erős korlátokat  is jelent. Lengyel László hiába mesterkedett azon, hogy majd a szavazók rájönnek, ha látják a nagy egységet, hogy nem érdemes másra, csakis az esélyesre szavazni, így Gyurcsánytól egyszerű lesz megszabadulni. Ha a Fidesszel szemben MSZP, DK, JOBBIK, LMP, GÉMESIÉK, MOMENTUM, FÜGGETLENEK ETC lesz a kínálat, akkor nem csak, hogy nem lesz egység, de nem is fog annak látszani, így tudni sem lehet, hogy kire lenne érdemes voksolni.

   A Párbeszéd, Együtt média pártok, amely média addig tartja őket képernyőn, amíg erre engedélyt és utasítást kap.

   Orbán rendszere finoman szólva is túl van a zeniten. A demokrácia leépítése persze az ellenzék leépülését is eredményezte – törvényszerűen. A rendszer nem reformálható, vagy javítható. Talán a legkisebb károkozással egy egységes fellépés járna, bizony, fülkeforradalom, de erre kicsi az esély. 1998 óta robog ez a vonat – lassan húsz éve – a szakadék felé. Jó gyors már, a tömege is számottevő. Elé állni nem kifizetődő, a síneket felszedni nem célravezető már. A szakadék állítja csak meg. Ceterum censeo,  az újjáépítés embereit kell keresni, a többi humbug.

Na, dőljünk hátra.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tamlanelkuliszek.blog.hu/api/trackback/id/tr1412287193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Lukács 2017.02.24. 18:51:49

Mind a két említett stratégia zsákutca. Azért, mert akár az ellenállás, akár az összefogás akkor ér valamit, ha valós támogatottsággal rendelkező politikai aktorok teszik. A legnagyobb baj, hgy a szocik és a déká rég elveszítette élő társdadalmi kapcsolatait, a Párbeszédnek, az Együttnek és az LMP-nek meg soha nem is voltak: ezek belterjes belvárosi bulibandák, nem is akarnak mások lenni.

cardiobascuralis 2017.02.24. 19:23:02

Momentum = Fidesz
Ez a Nolimipia-buli egy elterelő hadművelet volt, semmi egyéb.

Fidesz-fiókák vannak a Momentumban.

Egyébként nem ismerős valahonnan a nagyszájú, ösztöndíjjal külföldi egyetemen tanult, borostás focibuzi jogászkölyök, aki a rendszer ellen ágál úgy, hogy a faterja az adott rendszer egyik legnagyobb kiszolgálója?

Én mintha már láttam volna ugyanezt 1989-ben.

onewayticket 2017.02.24. 22:21:27

Én csak amondó vagyok, hogy egy demokratikus országban:

Lehetnek "hülye" politikusok a hatalomban, hozhatnak egy sor rossz intézkedést (olyan ország nincs is, ahol ez nem fordul elő), de...

Ha nagyobb léptékű rendszerváltás megy végbe az alkotmányos rendben, akkor az alkotmányt - annak ratifikálása előtt - népszavazásra bocsátják. (Példa: a Franco utáni Spanyolország. Még az államformát is megszavaztatták! De hozzáteszem, még Oroszországban is népi kezdeményezés alapján állították vissza a régi /szocialista!/ himnusz dallamát, csak más szöveggel.)

Talán még igennel is szavaztam volna az Olimpiára, ha az arra történt jelentkezés ELŐTT (tehát nem most!) népszavazásra bocsátja a kormány a kérdést. Tájékoztatják a "jónépet", hogy kb. mennyi pénzt fog ez felemészteni, a másik oldalon mennyi haszon várható belőle, mennyire lesz negatív avagy pozitív a szaldó. A médiában a sajtóban mindenki lefutja a köreit, vitatkoznak róla politikusok, gazdasági szakemberek és azok, akik a sport világában otthon vannak. A politika - az a dolga - kampányol.
Aztán jön a népszavazás, érvényes lesz, eldől, hogy akarunk-e a reménybeli sikerekért áldozatokat hozni. Csak úgy, mint a sportolók. :)
Ha az eredmény nem arra jönne ki, amit én ikszeltem, nem bosszankodnék, a többség döntött.

Most viszont bosszankodom! A gyáva férgek nem merték MOST megrendezni a népszavazást. Pedig most érezhették, hogy nem övezi a témát akkora érdektelenség, mint az általuk gerjesztett gyűlölet-hadjárat iránt. Szó nem volt arról, hogy "Brüsszel" kötelező erővel szétoszt itt X darab menekültet, de ők rázták az öklüket! (Ha viszont Brüsszel azt üzenné, hogy egy regimentet itt is el kell szállásolni, nem lenne apelláta. Tetszik - nem tetszik, ez van. Teccettek volna 2004-ben nem belépni...)

Ha Orbán jövőre nyerni akar, akár meg is lovagolhatta volna az Olimpia ügyét! Ha okosan kampányol, akár még többeket is mellé tudott volna állítani az ellenzők oldaláról.
Én ugyan úgy látom, hogy Mo. a mai szinten nem elég fejlett ahhoz, hogy akár 2 választási ciklus múlva (amikor már BIZTOSAN nem Orbánék lesznek!!!) Olimpiát rendezzen (EB-k, VB-k rendezéséhez viszont már megvannak a feltételek), de az emberek optimizmusát ezzel fel lehetett volna csigázni. Szóval csodák csodájára Orbán ebből még jól is kijöhetett volna.
VAGY: ennyire jól tudja, hogy őt és a bandáját a többség itt UTÁLJA, az Olimpia kérdésétől leválasztva neki szólt volna a NEM?! Akkor meg szégyellje magát, és álljon le ezekkel az inzultációkkal, üljön le az íróasztalához és olvasson Petőfi-verseket! :) Hiába végzett jogot, ha még az érettségihez szükséges összefüggéseket sem érti.

onewayticket 2017.02.24. 22:48:41

@cardiobascuralis:
A "baloldalról": az jó, ha egyik baloldali - vagy alternatív módon jobboldali - pártnak sincs "Vezír" típusú vezetője. Az odáig tiszta sor, hogy a politizáláshoz, azon belül a vezetéshez (pl. polgármesteri szinten is) olyan személyiség kell, aki jól bokszol! :) Harcol és állja a pofonokat, van egy célja, tör előre. A hatalom nem elbizonytalanítja, de nem is részegíti meg. Talán az is jobb, ha vagyonos ember kerül az élre, mert az nem akar utóbb mindent "behabzsolni", hisz' sohasem nélkülözött. Viszont az nagyon nem szerencsés, ha a vezető-jelöltnek "messianisztikus" küldetéstudata van, nem irányítani akar egy országot, hanem ideologikus alapon a maga képére formálni azt.

A mai baloldallal az a baj, hogy nincs egy higgadt, de "tökös" embere, akit ki tudna állítani a ringbe.
Bevallom, olyanokat én sem tapsolnék vissza, mint Gyurcsány, Lendvai Ildikó, Kóka János, Draskovich Tibor! Bajnai határeset, bár vele szemben meg "jogos" volt a Fidesz akkori kritikája, hogy aki jól (vagy éppen rosszul: technokrata módon, embertelenül...) tud vezetni egy céget, az nem feltétlenül tud jól kormányozni. Az más lapra tartozik, hogy a Fidesz (sőt, a KDNP!) politikusaiból is hiányzik a szociális érzékenység.

A mai baloldallal a legnagyobb probléma az, hogy kihasználta és elárulta az olyan, semlegességüket egyelőre megőrizni akaró civil aktivistákat, mint Sándor Mária, Pukli István!!!

Ha velük szövetkezve, de őket rövid távú érdekek miatt nem maguk alá gyűrve a baloldali pártok viszonylag fiatal (30-55 közötti) politikusokkal kiállnának, meglenne a szereposztás, az kiindulópontnak jó lenne. A civileket egyelőre segítenék a pártok, és ha majd hatalomra kerültek, akkor hívják magukhoz ezt vagy azt az aktivistát. Azonban elfogadnák azt is, ha a civil (még ha együttműködne is a politikusokkal) meg akarná őrizni a párton kívüliségét.

A "Soros"-finanszírozásról: nem hiszem, hogy Mo. neki "tétel". Ha egy ilyen pénzmogul játszik, az nem kicsiben játszik, a sas nem vadászik verebekre. Mellesleg Mo-t egy Andy Vajna kaliber is zsebre tudta tenni. :P

cardiobascuralis 2017.02.25. 01:29:48

@onewayticket:
A vizes vb-nél közzétették, mennyibe kerül majd.
Csak most épp a 4,5-szeresénél tartanak a közzétettnek.

Ezt valahogy nem értem, elvállalja egy cég X összegért, akkor milyen alapon kezd el később pampogni, hogy de neki 4,5-szer annyi kell, hogy megcsinálja?
Rúgják ki a picsába. Csináljanak állami építőipari vállalatot, és dolgoztassanak azzal.

A sasos mondás konkrétan úgy szó, hogy a sas nem kapdos legyeket (aquila non captat muscas).

A mai baloldallal az a baj, hogy nincs.

Van egy csomó kis érdekcsoport, amelyik nem leváltani akarja Orbánékat, csak látszatpampogást csinálnak, és amint össze kéne fogni, többfelé húznak, mint ahányan vannak. Semmi mást nem akar egyik sem, csak megint bejutni a Parlamentbe, és újabb 4 évig keresni a havi milliókat, miközben a Fidesz lopja az ezermilliárdokat.
Amíg ezek léteznek, addig itt nem váltják le a Fideszt. Akik nem Fideszt akarnak, jóval többen vannak, mint akik a Fideszre szavaznak, csak ezer felé osztva, aki rájuk szavaz, vesztesre szavaz. Ezt jó látta meg Botka, de azonnal a torkának is esett minden saját zsebét féltő álellenzéki fasz, DK-tól PM-en át Együttig meg LMP-ig.
És a Momentum is csak egy ilyen további megosztó párt, nem véletlenül most jelentek meg, egy olyan akcióval, amivel megismerik a nevüket.

A Fidesz áll mögöttük, hogy osszák meg az ellenzéket még jobban. Fideszes szülők gyermekei mind.
Fideszes kutyából nem lesz demokrata szalonna, hogy Kövér "Kötél" Lacát parafrazeáljam.
Csak egy újabb léhűtő, link bagázs, akik meglátták a politikában a munka nélkül nagy pénzt keresni lehetőségét. Most spóroltak az országnak kb. 10-15 milliárdot, ami az olimpiára elment volna Viktor meg rogántóni haverjainak még szeptemberig (nyerni úgysem nyertünk volna), de 1 éven belül el is visznek ugyanennyit. A 10-15 milliárd sprórolás meg csak papíron az, ellopják majd máshogy. E téren nagyon találékonyak, a nép meg nem akasztja fel őket, pedig fel kellene.

Annyátok 2017.02.25. 07:40:57

@cardiobascuralis: Nem hiszek az apák-fiúk kontinuitásban. A többi sanszos, hogy stimmel.

onewayticket 2017.02.25. 09:01:02

@cardiobascuralis: Tegyük fel, hogy a Fidesznek tényleges teljhatalma van és a többi pártocska csak díszlet.
Akkor viszont jöhet a következő kérdés: honnan volt erre ANNYI pénz?! Mögöttük vajon KI áll? A Nagy Oroszország kovácsolta fény?

cardiobascuralis 2017.02.25. 19:08:08

@Annyátok:
Nem kell hinni.
Orbán apja komcsi párttitkár volt, a fiacskája csinált egy komcsi pártot.
Kövér apja komcsi párttitkár volt, a fiacskája csinált egy komcsi pártot.
A sor hosszan folytatható.

Ezek a momentumos kiscsávók elkezdtek dolgozni (jogászként, ami húdekurv@kimerítő szakma...), rájöttek, hogy ott valamennyit azért dolgozni kell, meg legalább 20 éve kell, hogy az ember milliárdosra keresse magát az ügyfeleken, meg látták, hogy a faternak fideszesként ez mennyivel egyszerűbb, és beálltak a sorba. Fidesz-fattyak ezek mind egy szálig, és csak egy céljuk van: az ellenzék mostaninál is nagyobb megosztása.
A Nolimpia-kampány több tízmillióba került. Szerinted honnan volt rá pénz?
Megmondom: Matolcsytól.

@onewayticket:
A fényt hogy lehet kovácsolni?
Merthogy az eredeti szövegben frigyről van szó.
Honnan van ennyi pénz?
Az EU-tól. Nagyjából 20-25 ezer milliárd forint az elmúlt 7 évben. Több, mint Magyarország 1 éves teljes bevétele.
Nem erre kapták, csak ellopták, kb. a felét.
süti beállítások módosítása