HTML

A támla nélküli szék

Amikor véget ért a rendszerváltás, és kialakult a Magyar Köztársaság közjogi rendszere, és Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor sokan, akik részt vettünk ebben a kalandban, nyugodtan hátradőltünk a székünkben. Most a földről látjuk csak tisztán, hogy nem volt támla. (Moderálási elv: Hörgő-morgó kisebbrendűségben szenvedő trollok repülnek. Csúnyán lehet beszélni, de a gyalázkodó repül. Ez a blog nem köpőcsésze. Aki a blogger személyét cinkeli, az nem azért repül, mert nem szívelem a kritikát, hanem azért, mert ez a blog a posztokról szól és nem az írójáról. )

Friss topikok

  • white999: @a nagy hohohorgász: Miből kellene nagyokos? Az analfabta cigányokat pénzért szavazni vivő kocsik ... (2022.04.04. 20:56) Az ellenzék Orbán szuszpenzora
  • ez a nevem senki: index.hu/belfold/2022/03/08/zavecz-orban-a-legnepszerubb-marki-zayt-a-szovetsegesei-is-elozik/ (2022.03.08. 18:08) Csikorgó szélpáva
  • tapló II.: Éljen dr. Orbán Viktor! (2021.04.20. 10:50) Cvikipuszi
  • mojoking77: @jozsef_4: Na és? Téged zavar, ha egy általad nem is ismert ember homoszexuális? Nem mondta még se... (2020.12.06. 11:23) Hitler, Gestapo, fedáksári
  • Belagar: Nézd, a szerzői joggal kapcsolatos problémák ismertek. Mondok egy életszerűt is: metálban utazó ko... (2019.04.17. 17:43) A nagy szellemi tulajdon humbug

Mondhatta volna szebben kis lovag!

2015.09.17. 17:30 Annyátok

Az ellenzék védelmében

Címkék: ellenzék ellenállás szakadék Orbán

giphy.gif

 

   Kézre eső gondolat lett szapulni a magyarországi ellenzéket. Az értelmiség hüledezik, hogy ezek mennyire bénák, de még a hírhedt fotóköpködő, viccmesélő kormánypárti komikus is abban látja az orbáni lószaladást, hogy hja, kérem, ilyen ellenzék mellett ez bizony törvényszerű.

   Az ellenzék pedig csakugyan könnyű, erről kár lenne vitát nyitni. Csakhogy. Az ellenzékiség demokratikus műfaj, ha úgy tetszik a demokrácia fokmérője az ellenzék milyensége. Vigyázat, nem fordítva, mint ahogy manapság szajkózzák, nem az ellenzék silányságától lesz a demokrácia hitvány! Ha minőségi a demokrácia, akkor minőségi ellenzéke adatik. Ez egyszerűen azért van így, mert a többség határozza meg a kisebbség kereteit, erőforrásait. Egyszerűen szólva, ahol a demokrácia csak kvázi demokrácia, ott az ellenzék is csak kvázi ellenzék. Az kisebbség állapotáért a többség a felelős.

   Nem jegyzett fel a történelem olyan zsarnokságot, amelynek számottevő ellenzéke lett volna. Gondoljunk csak Sztálin, Ceaușescu, vagy akár Kádár ellenzékére. Ezek a rezsimek demokratikusnak mondták magukat. Általános, titkos választójoggal választották a zsarnokot, csaknem 100%-os többséggel. A vezér előszeretettel hivatkozott a mindent felülíró támogatására és a „másként gondolkodókkal” való különleges bánásmódra. A zsarolástól, a megfélemlítésen át a korrupción keresztül minden eszközzel „kezelték” a változást akarókat, aminek az lett a vége, hogy tönkrement egzisztenciák és kollaboráns gerinctelenek alkották a komolyan nem vehető alternatívát. Senki nem szavazott volna egy nyomdagépet rejtegető tébolyultra.

 

Naná, hogy nincs alternatíva

 

   Amikor Magyarországon az ellenzék tehetetlenségéről, ostobaságáról, inkompetenciájáról, kicsinyességéről stb. folyik a diskurzus, akkor senki nem veszi figyelembe, hogy valójában az orbáni kvázi demokrácia ellenzéknélküliségének a tünetegyüttesét látja. Ennek az a banális oka, hogy zsarnokságban nem szőnek terveket a hatalom átvételére, mert az de facto illegális, hiszen a többség akarata ellen irányul, arra pedig úgymond jogos megtorlás a válasz. Nem véletlenül hangzik el Fideszesek szájából az aduász minden kritikára: „Az fáj nekik, hogy most mi jöttünk.”  Még a civilek is, akik demokráciaépítő programokat támogatnak számíthatnak rendőrségi attakra, adóellenőrzésre stb. Ellenzéki aktivisták és családtagjaik nem kaphatnak állásokat, legyen szó akár óvónői, vagy dadus posztról, de a közmunkát is lojalitás alapján osztják. Ezen a talajon nem sarjadhat alternatíva, csak düh és elkeseredettség.

   Nincsenek szellemi műhelyek, forgatókönyvek, kiművelt politikusok, tanácsadók. Igazából egyik oldalon sincsenek, de míg a hatalom arroganciával és kommunikációval pótolja/leplezi ezt a hiányosságát, az ellenzék hűlt helye naponta közszemlére tétetik, mutatván Orbán alternatívanélküliségét.

Nincs ellenzék, ellenállás van

 

   A menekültváltság során Orbánt a keleti fényben nézők erős embernek látják, a nyugati fénytörésben azonban erőszakosnak és aljasnak látszik. Alighanem ezt gondolják azon nyugati vállveregetői is, akik egyébként szeretnek vérebet tartani házőrzőnek, és ha széttép egy kerítésen átmászó éhenkórászt, akkor dicsérik, de a házba soha nem engednék be. Most éppen a keresztény világ megmentőjeként ünneplik hívei, ám úgy látszik, hogy az elismerést a keresztény világban nem tudta kikövetelni. Diadalmenetben masírozik a sallerért. Az ENSZ főtitkára egyenesen iszonyatosnak nevezte tetteit.

   Ha nincs ellenzék, akkor ellenállás van. Az ellenzékiség alapja a demokratikus politikai váltógazdaság. Az ellenállás alapja az elégedetlenség, az elégedetlenség alapja a bizonytalanság, a vesztenivalóval rendelkezők elkeseredettsége. Mivel Orbán éppen a napokban teremti meg sziget Magyarországot (minden szomszédunk – aki felé nem mi zártuk le – zárja a határait), ennek nem csak politikai, hanem gazdasági következményei is lesznek. Egyre hangosabb a követelés a nyugati sajtóban (amely Orbán Viktor szíves közlése szerint nem szabad), hogy ne etessenek fenevadat. Ha elapadnak a források, akkor a hordában vadászó társadalmi agresszorok egymást nézik majd prédának. Vannak már jelei. Ez nyilván káoszhoz vezet, majd bele a szakadékba.

   Nem érdemes a Parlamentben ülő kvázi ellenzéktől várni megoldást, mert parlamentáris keretek híján eszköztelenek, kontraszelektáltságuk okán alkalmatlanok. A zsarnoknak meg nem természete odaállni az emberek elé és azt mondani, oh pardon, zsarnok voltam, szakadékba vittem az országot, de most jöjjön a demokratikus választás, juhéj!  Hatalmi erózió és szervezetlen dühödt ellenállás tűnik a legvalószínűbb jövőnek. Az sem kizárt, hogy egy rövid ideig valami újfasiszta galeri ragadja majd magához a hatalmat, mint ahogy az lenni szokott. A vége újjáépítés. Addig, persze, ha lesz vezére az ellenállásnak, az bizonyára felszólítja majd az ellenzéki pártokat, hogy jöjjenek ki a parlamenti bábszínházból. Talán lesz, aki kijön. Ne bántsuk az ellenzéket, mert csak annyi a bűne, hogy lehetne egy kicsit okosabban lényegtelen.

Na, dőljünk hátra.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tamlanelkuliszek.blog.hu/api/trackback/id/tr427796042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.18. 10:08:28

"Az ENSZ főtitkára egyenesen iszonyatosnak nevezte tetteit."

Ami teljesen lényegtelen.

Willkommenskultur 2015.09.18. 10:10:23

Az úgy kimaradt hogy a Jobbik közben nagyobbra nőtt mint amit te itt ellenzéknek nevezel.

Kvaszics 2015.09.18. 10:45:29

Igen, az ellenzék állapotáért Orbán és rendszere a felelős. Az ellenzékiség valóban demokratikus műfaj, ergo, ha nincs demokrácia, akkor nincs ellenzék, mint ahogy a cikk plasztikusan bemutatja. Ja, nincs demokrácia.

chrisred 2015.09.18. 10:46:28

@Willkommenskultur: A Jobbik erős, de nem ellenzék, inkább a kormány amolyan külső stratégiai partnere.

chrisred 2015.09.18. 10:50:01

@Willkommenskultur: Az érvelésed meggyőző, mint mindig. :)

Willkommenskultur 2015.09.18. 11:22:12

Sajnos már a menekülttáborokban összeverekednek az afgánok és a szírek. Nyugat európába is exportálták a kurd-török háborút, már jó ideje, a nyugatiak ezekhez a jelenetekhez hozzá vannak szokva.

Emberileg érthető, hogy az alulfinanszírozott török menekülttáborokból megindult a roham, ebben a nyugati politikusok nyilatkozatainak és a táborok ktgvetésének csökkenésének van szerepe. Emberileg ez nagyon szomorú, azt is megértem, hogy a nyilatkozó bevándorlók össze-vissza hazudoznak a hatóságnak és a sajtónak arról hogy honnan jönnek, mivel foglalkoztak és hova mennek. Nincs vesztenivalójuk, a sajtómunkások és a jogvédők okosítják ki őket, hogy mit mondjanak.

A mumus az EU lesz, ez nem lesz elkerülhető. Magyarországon egyáltalán nem szünt meg a veszély, Szlovénia nem akarja kontrollálatlanul beengedni a menekülteket, ami 'dugulást' fog okozni. Vélhetően a horvát-magyar határ a következő harctér.

Ki fogja megfizetni a rendőrség, az igazsgszolgáltatás túlterhelését, a közlekedési káosz, a szállítmányozó vállalkozók kárát?

behin 2015.09.18. 11:36:36

Az ellenzéket Orbán irtotta ki. A demokráciát is. Irtó sikeres.

tibita 2015.09.18. 11:42:24

Biztos úgy van ahogy mondod, bár nekem innen úgy tűnik mintha Merkel és az "álomgyárosok" masíroznának egy méretes saller felé.

Amúgy, sorra veszik át a Magyar módszereket azok "vitathatatlanfőelbírálók" akiknek a humánuma és az empátiája addig tartott a migránskérdésben, amig oda nem értek.
Akiknek a csőlátása, agyatlan nyilatkozataik vezettek ide.
Akik ott hatalmon vannak!!!! Hoppá, kit is kérdeztek meg, egy nem csak No, de egész Európa jövőjét érintő kérdésben???

Persze tudom, a liberális jelmezbe öltözött diktatúra nem diktatúra, az csak úgy van, hiszen, ugye a többség akarata.
Tudom, borzalmas érzés lehet, ha egy ország többsége elutasítja ezeket a "csodálatos eszméket" de ez azért történhetett meg Mo-n, mert ennek az oldalnak a képviselői és a holdudvar teljesen hiteltelenné vált, ahogy korábban, a mostani igazi kihívásokban is folyamatosan "melléülnek" a széknek.

Szemernyi ábrándom sincs Orbánékkal és a holdudvaruk szemben sem, de ebben a szituációban gyorsan és úgy tűnik időben, mérsékelten médiabarát, kevésbé pc lépéseket is bemerték vállalni.

Ami egy liberális kormánynak az öngyilkosság, főleg az után, hogy nagyban közreműködtek a probléma létrejöttében.
A baj napról napra nő, ahogy európát lerohanja ez az áradat a politikusokat még mindig az álmaik, ideáik, szépreményeik kötik gúzsba, miközben egyre inkább látszik gyors asszimilációról itt szó sem lesz, a migránsok nagy része nem magasan képzett és nyelveket sem beszél, a hivatalos eljárásokhoz és a befogadó ország jogrendjéhez való viszonya meg "kissé" megkérdőjelezhető.

Lehet itt megazorbánozi, de én a lehetséges variációk közül inkább ezt választom, annál is inkább mert a másik oldal még semmit nem tudott felmutatni és csak fut az események után.....viszont roppant boldog, ha hivatkozni tud valami "verébre" aki elítéli Mo-t.

integrans 2016.05.28. 02:13:36

Mi a természetellenes?
Hát az, amikor az egész világ egy kirekesztő rendszer túszává válik
és közben nem veszik ezt észre
süti beállítások módosítása