HTML

A támla nélküli szék

Amikor véget ért a rendszerváltás, és kialakult a Magyar Köztársaság közjogi rendszere, és Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor sokan, akik részt vettünk ebben a kalandban, nyugodtan hátradőltünk a székünkben. Most a földről látjuk csak tisztán, hogy nem volt támla. (Moderálási elv: Hörgő-morgó kisebbrendűségben szenvedő trollok repülnek. Csúnyán lehet beszélni, de a gyalázkodó repül. Ez a blog nem köpőcsésze. Aki a blogger személyét cinkeli, az nem azért repül, mert nem szívelem a kritikát, hanem azért, mert ez a blog a posztokról szól és nem az írójáról. )

Friss topikok

  • white999: @a nagy hohohorgász: Miből kellene nagyokos? Az analfabta cigányokat pénzért szavazni vivő kocsik ... (2022.04.04. 20:56) Az ellenzék Orbán szuszpenzora
  • ez a nevem senki: index.hu/belfold/2022/03/08/zavecz-orban-a-legnepszerubb-marki-zayt-a-szovetsegesei-is-elozik/ (2022.03.08. 18:08) Csikorgó szélpáva
  • tapló II.: Éljen dr. Orbán Viktor! (2021.04.20. 10:50) Cvikipuszi
  • mojoking77: @jozsef_4: Na és? Téged zavar, ha egy általad nem is ismert ember homoszexuális? Nem mondta még se... (2020.12.06. 11:23) Hitler, Gestapo, fedáksári
  • Belagar: Nézd, a szerzői joggal kapcsolatos problémák ismertek. Mondok egy életszerűt is: metálban utazó ko... (2019.04.17. 17:43) A nagy szellemi tulajdon humbug

Mondhatta volna szebben kis lovag!

2014.11.06. 10:49 Annyátok

Kvázi föld

Címkék: ellenzék Orbán Jogállam

 

   ModernDaySisyphus.gif   Az ellenzék katasztrofális állapotban van.  Mind szellemileg, mind fizikailag. Mivel egy idióta hülyeségei nagyobb hahotát váltanak ki, mint a leépülés ténye és oka, nem csoda, hogy azon röhög mindenki, hogy a kanalat az orrába dugja, meg, hogy még több minisztériumot akar vidékre, meg, hogy kegyelemkenyeréből banditákat üdültet Brüsszelben. Szokás az ellenzék állapotáért magát az ellenzéket felelőssé tenni, pedig ez alighanem igazságtalan. Az ellenzék elbutult nyáladzásáért egyértelműen az Orbán-rendszert terheli a felelősség, még akkor is, ha ezen jót röhögnek most néhányan.

   Merthogy a kormány és az ellenzék létezésének a parlamentáris demokrácia a táptalaja.  Ha nincs demokrácia, akkor nincs ellenzék és nincs kormány se.  Ma Magyarországnak nincs felelős kormánya és nincs felelős ellenzéke sem. Ha nem működik a parlamentarizmus, akkor az ellenzék hőbörgők, balhésok, depisek, sértettek, revansisták gyűjtőhelye lesz, néhány Don Quijote alkatú igazságkeresővel kiegészítve. No, meg korrupt megélhetési politikusok, óvatos duhajok, „mit miért nem lehet” megmondó emberek sokaságával megspékelve. Ők a magyar ellenzék. Ha nincs demokratikus politikai váltógazdaság, akkor nincs ellenzék, csak ellenállás.

   Gondoljunk csak Putyin ellenzékére, vagy akár Kádár ellenzékére, amit nem illő rendesen, őszintén kutatni, mert a Demokratikus Ellenzék néhány képviselője, talán a többségük, jelentős politikai szerephez jutott a rendszerváltás éveiben. Nimbusz rombolóan hatott volna, ha kiderül, hogy az ellenállók baba-maroknyi csoportja tulajdonképpen súlytalan játszótársa volt a valójában röhejes államvédelemnek. Kádár ellenzéke egyáltalán nem volt számos, de még számottevő sem. Ez nem az ellenzék hibája, hanem a rendszer ellenzék-ellenességéből következett. A zsarnokság nem az ellenzék miatt büszke magára – arról a demokrácia szól –, hanem éppen annak hiányára, a nagy összefogásra (NER). A demokratikus viszonyok fokmérője az ellenzék milyensége, az alternatívák létezése.

 

 Az a demokrata, aki fél

 

 Soha nem értettem Bibó sokat idézet mondatát, hogy „Demokratának lenni annyi, mint nem félni” Ez így nyilvánvaló badarság. Miért kellene bátornak lennie egy demokratának? Miért nem kellene félni egy félelmetes sztori közepén? Az eredeti, teljes idézet persze teljesen mást jelent „Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvéstől, az ellenség gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük.”

  Azaz Bibó nem az ellenzékről szólt, hanem éppen hogy a hatalmon lévőkről! A hatalmon lévő demokrata nem fél a hatalomvesztés lehetőségétől. Hát persze, hogy Orbán erőszakosságát a félelem mozgatja. Naná, hogy nem demokrata.

 

Tévhit, hogy a választás demokratikus volt

 

   Nem, nem volt demokratikus. Téves azt hinni, hogy a demokratikus választás azt jelenti, hogy bárki elmehet szavazni és titkosan arra adja le a voksát, akire szeretné. Ezt még a Kádár rendszerben is meg lehetett tenni, mégsem hívjuk demokráciának.  Bárki a fülke magányában rajzolhatott volna Kis Vukot, Kiváló Áruk Fóruma logót, vagy fityiszt a szavazólapra. Persze a valóság az, hogy szinte nem volt érvénytelen szavazat. Még a Hazafias Népfront jelelőgyűlései is nyilvánosak voltak. 89-ben csak úgy sikerült megakadályozni, hogy TGM-éket jelöljék, hogy az MSZMP aktivisták úgy megtöltötték a rendezvény előtt a termet, hogy oda már senkit nem engedtek be. Ám az ezt megelőző évtizedekben senki meg sem kísérelt oda bejutni. Kádár joggal mondhatta, hogy Magyarországon demokrácia van. Nem, nem volt az. Az ilyen rendszereket, mint Orbáné is, kvázi demokráciáknak, „olyanmintha” demokráciáknak hívják.

   Ahhoz, hogy választani lehessen a választóknak információra, szabadságra és biztos egzisztenciára van szükségük. Az információt a független sajtóból, a közszolgálati médiumokból kaphatják meg, illetve a kampány során a pártok kampánykiadványaiból. Ahhoz, hogy ezek az információk, azaz a döntésünk alapjai megbízhatóak legyenek, szükség van sokoldalú, színvonalas tájékoztatásra. Szükség van pártatlan közszolgálati hírforrásokra, szeriőz lapokra, pártatlan agytrösztökre stb.

   Ahhoz, hogy a politikai kampány ne legyen féloldalas, szükséges a pártok propagandaköltségeit kordában tartani. Wermer András örök szavai, hogy „…ugyanazok az eszközök állnak rendelkezésünkre egy politikus eladásához, mint egy mosópor értékesítéséhez.” teljesen világosan kijelölik a választás eredményét: ha az egyik oldalon a reklámköltés nagyságrendekkel több lehet, mint a riválisnál, akkor a pénzzel teli győz. A reklámnyomás társadalmi elvárássá alakul.

   Sem a sajtó nem volt szabad (tévhit, hogy azért, mert léteznek elérhető ellenzéki orgánumok az a sajtó szabadságát jelenti) sem a kampányköltés nem volt szabályozott. De szép példa, hogy az egyik városi tv vezetője az ellenzék jelöltjének nem engedte meg, hogy kritikusan beszéljen a Fidesz politikájáról. Az volt érve, hogy csak a saját programját mondhatja el, azért hívták, azért biztosítottak (sic!) neki műsoridőt, ezért aztán kritikát nem fogalmazhat meg, mert a választókat nem az érdekli.

  Az egzisztenciális függőségi viszonyok (közmunkások, közalkalmazottak, köztisztviselők, új állampolgárok) leértek a legutolsó emberig. Volt olyan bölcsődei dada(!), aki nem merte az ellenzék színeiben induló barátjának aláírni az ajánlóívet, mert feltételezte, hogy azokat Orbánék átolvassák, gépre viszik.

 Nyomásra keményedik, de a rohadásra jól reagál

 

  Összefoglalva: Magyarország ma nem szabad, demokratikus jogállam. Ellenzéke a jogállam roncsaiból összetákolt szedett-vedett kompánia. Az ellenállás az utcán, a kocsmákban, a családokban, az Interneten folyik.

   Aki az ellenzék hatékony megszerveződésére vár, hogy legyen alternatívája végre kire szavazni, az nem tesz egyebet, mint elfogadja Orbán játékszabályait. Mintha 1974-ben valaki azt mondta volna, hogy majd leváltjuk Kádárt, ha lesz végre igazi ellenzék. Vagy a szövetségesek megálltak volna a német határon, hogy addig ne tegyünk semmit Hitler ellen, amíg nincs ellenzéki alternatíva a leváltására.

Orbán rendszerét nem leváltani kell, hanem szétzúzni. És soha nem engedni újra felépülni. (Persze a „soha” az úgy tűnik ezen a tájon cca. két emberöltő.) Nyomásra keményedik, de a rohadásra jól reagál.

Na, dőljünk hátra.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tamlanelkuliszek.blog.hu/api/trackback/id/tr446869537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

profilo 2014.11.06. 17:33:08

...azaz Bibó a demokratákról,A DEMOKRATÁRÓL szólt.Nem az ellenzéki és nem a kormányon lévő demokratákról.
És bizony tévhit,hogy a választás nem volt demokratikus.A levezetésed,melyel eljutsz ennek kétségbevonásáig feltételezi és egyben kijelenti azt,hogy az egyszeri állampolgár az agymosó,szájbarágó meggyőzés nélkül képtelen jó,az általad jónak tartott döntésre.Akár Churchill-t is idézhetted volna:
"A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos választópolgárral."
És bizony az is csak városi legenda,hogy mindenki a köztévé és rádió műsoraiból tájékozódik.Ilyen gyenge nézettségi mutatókkal,választást befolyásoló hatása a közmédiának nem lehet.
Azt pedig már megszoktam,hogy az ilyen írások még véletlenül sem szólnak arról a politikából,a politikai elitünkből kiábrándult 2-2,5 millió választóról,akik távolmaradtak(szinte tüntetőleg) a voksolástól.(Politikai vezérek figyelmébe: A legnagyobb tévedés a csendet beleegyezésnek értelmezni.)
Magyarország szabad,demokratikus állam.És a szabadság is csak akkor vész majd el, amikor a nép többségével el tudják hitetni, hogy a különböző politikai alakulatok és mozgalmak vezetői alkalmasabbak érdekeik felismerésére, mint ők maguk.(Ez jelenleg még nem sikerült,pont a szavazástól távolmaradt,kvázi tiltakozó polgárok miatt.Kádárnak ez simán összejött.)
A jogállamról,annak hibáiról és leépüléséről viszont lehet és kell is vitázni,vitatkozni.

von Putri 2014.11.06. 17:43:29

Hát ezen röcsögtem egy nagyot, de akkor most komolyan.

Mit változtatott volna a választási esélyeken, ha Falus Ferenc a közszolgálati teljes figyelme mellett (10 tévékamera körös-körül) löki orrba a gyerekét és önti saját nyakába a vizesvödröt a szántóföld közepén? Vagy ha Bokros szája sarkában a kéjes rándulást sztereóban adja le a világ összes nagy hírügynöksége a megszorítások bejelentésekor?

Lúzerből nem lesz szalonna, akinek nincs mondanivalója annak felesleges napi 24 órában beszélni, csak jól jár ha kevesebbet ég. De ha nem tetszik, akkor lehet saját TV-csatornát alapítani, ahogy ezt egy klasszikus mondá Gyurcsány idejében.

Tudományos libsizmus 2014.11.06. 17:48:20

1990 óta oberste Regel, hogy amikor nem a libsibolsik kormányoznak, akkor tombol a diktatúra. Ez ilyen egyszerű.

Ad Dio 2014.11.06. 18:38:18

Ez így egy nagy baromság.

Elmondom jobberként mi a baj, aztán ejtsetek rá magasról.

A baloldal 90-es évek végétől fogva egyre növekvő mértékben elitizálódott. Egyre kényesebben írta elő, hogy egy baloldali szavazónak milyennek KELL lennie. Ateista, kozmopolita, EU barát, lehetőleg diplomás, középkorú, progresszív, mindeközben kifejezetten előny ha szexuálisan nem a "legszimplább" csoportba tartozik, ráadásként nem naponta legalább egy órán át mereng a holokauszton, amit a saját személyes bűneként fog fel (és kész azért élethosszan vezekelni). Értitek: nem meghallgat és KÉPVISEL valakit, hanem elmondja, hogy azok akik azt SZERETNÉK hogy szavazhassanak rájuk, hogyan kell gondolkodjanak (hogy kegyeskedjen számukra kormányozni). Aki nem _pont_ olyan, az mucsai, lábszagú, maradi, hovatovább náci. Az emberek meg beintettek és azt mondták, ez nem kell nekik.

Mit tett közben a Fidesz? Körülnézett az országban, megfigyelte a lakók gondjait/vágyait/Érzéseit és fabrikált rá egy politikát. Az MSZP hagyta hogy betelepüljön _középre_.

Mára a hagyományos balos tábor kettészakadt. Egyik része a Fidesztől balra, a máik meg jobbra lakik. Viszont az árokásás beérett: ez a két fél tábor nem nyújthat kezet egymásnak.

Ennyi. A baloldal helyzetéért nem a Fidesz a felelős. Ahogy a jogállam helyzetéért sem kizárólag: a töketlen elitista baloldal kéz a kézben asszisztál nekik mindenhez.

Térjetek már magatokhoz!...

Szabó Emma 2014.11.06. 18:53:15

Igen, ez így van. Ellenzék csak demokráciában létezhet. Az, hogy most nincs demokrácia lehet, hogy hibája a hajdani kormánypártoknak, de a demokráciának lényege, hogy akár demokratikus módszerekkel is meg lehet buktatni. Erre mondja a síkagyú paradicsomharapó bunkó, hogy "a demokrácia a többség diktatúrája." Annál az ókori anyádnál, meg az illiberális apádnál lehet, hogy így van. Ma léteznek elidegeníthetetlen jogai a kisebbségnek, amiket az Orbán nevű lény lábbal tipor.
Igen, megpuccsolta a Fidesz nevű maffia szervezet a magyar köztársaság demokratikus államrendjét.
Most nincs kormány, nincs ellenzék, csak ellenállás van. A választás nem volt demokratikus, a bábparlament nem legitim. Ennyi. Lehet hörögni, de az idő nem a maffiának dolgozik.

Tudományos libsizmus 2014.11.06. 19:30:38

@Szabó Emma:
Igazad van. A demokrácia a kisebbség diktatúrája a többség felett. A "liberális" változatában legalábbis.

von Putri 2014.11.06. 19:31:56

@Szabó Emma:
"A választás nem volt demokratikus"

Le kell váltani a népet,hogy helyreálljon a demokrácia

Annyátok 2014.11.06. 19:44:32

@von Putri: A népet már leváltották.
Elég jó cuccot adhattak, ha még mindig Falust lát tőle. Már rég messze túl vagyunk azon a vitán, hogy Milosevics, Komeini, Putyin, Orbán rezsimjei demokratikusak-e, mert többségi választáson szerezték meg a hatalmat. Nem azok, még akkor sem, ha egymilliószor mondják el, hogy mennyien szavaztak rájuk, mert AZ NEM SZÁMIT, ha a szavazás körülményei nem voltak demokratikusak és a választók nem voltak szabad emberek.
Ez a cikk is arról szól szerintem, hogy ilyen helyzetben kár elbábozni, hogy működnének a demokrácia intézményei.

Szúnyog 2014.11.06. 19:46:16

A bejegyzés nem lehet komoly. Ha az írója mégis komolyan gondolta, akkor nagyon sajnálom őt, mert komoly baja lehet.

Szúnyog 2014.11.06. 19:50:41

Mondjuk erről a blogról mindent elmond az alábbi, egy másik bejegyzésében szereplő mondat:

"Sommásan, a Rendszerváltáskor, ami jó, az az SZDSZ miatt, ami rossz, az az SZDSZ ellenében történt."

Nincs több kérdés. :)))

Szabó Emma 2014.11.06. 19:58:20

@Szúnyog: Mondjuk magról is elmond egyet s mást a hozzászólása. Ha az írója mégis komolyan gondolta, akkor nagyon sajnálom őt, mert komoly baja lehet.

von Putri 2014.11.06. 20:02:39

@Annyátok:
"a választók nem voltak szabad emberek."

Töröm a fejem, mit takarhat ez a kijelentés?

1. Zorbán bevezette a rabszolgaságot, ezek mind a Zorbánbányákban törik a követ

2. Vezetőszáron járultak az urnához az egykori szabad emberek, akiket a brrrutális elnyomó Zorbán pribékek veréssel fenyegettek ha nem a Zorbán neve mellé teszik remegő kezükkel az ikszet

3. A libsik elveszítették a médiamonopóliumot Magyarországon, és már csak egymás között sóhajtoznak a keserű magyar valóságon

Larry Silverstein 2014.11.06. 20:03:07

@Annyátok: 'még akkor sem, ha egymilliószor mondják el, hogy mennyien szavaztak rájuk, mert AZ NEM SZÁMIT, ha a szavazás körülményei nem voltak demokratikusak'

vérbeli kommunista mantra

Larry Silverstein 2014.11.06. 20:05:07

Jó lenne ha André Bedfrend megmondaná már végre mi a demokrácia, hogy tudhassuk.

Szúnyog 2014.11.06. 20:16:34

@Szabó Emma: Emmácska jobban tenné, ha leülne kötögetni és megnyugodna. Bele kell törődni, demokrácia van.

Szúnyog 2014.11.06. 20:26:31

@Larry Silverstein: ezek szerint már ott sincs demokrácia. :)

Larry Silverstein 2014.11.06. 20:34:32

'ezek a lépések külön-külön ésszerűek lehetnek, ám együttesen megkérdőjelezhetők. A kis országok hasznot húzhatnak a tranzitból, ha gáz- vagy olajvezetékek útjába esnek, hiszen ennek nincs igazán költsége a számukra, ám díjat kaphatnak az energiahordozó továbbításáért - fejtegeti Andrej Nosko energiapiaci szakértő. A korábbi kormányok is támogatták, hogy a Déli Áramlat érintse Magyarországot. Ha azonban figyelembe vesszük a tárolási egyezményt és Paks 2-t is, akkor mindez egy oroszbarát politikává adódik össze, ami aggasztó.'

Szerintem nem aggasztó. Ha aggasztó lenne, toltak volna egy féláras ajánlatot 2 paksi atomerőmüre a demokratások.

Velem lehet egyezkedni.
süti beállítások módosítása