HTML

A támla nélküli szék

Amikor véget ért a rendszerváltás, és kialakult a Magyar Köztársaság közjogi rendszere, és Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor sokan, akik részt vettünk ebben a kalandban, nyugodtan hátradőltünk a székünkben. Most a földről látjuk csak tisztán, hogy nem volt támla. (Moderálási elv: Hörgő-morgó kisebbrendűségben szenvedő trollok repülnek. Csúnyán lehet beszélni, de a gyalázkodó repül. Ez a blog nem köpőcsésze. Aki a blogger személyét cinkeli, az nem azért repül, mert nem szívelem a kritikát, hanem azért, mert ez a blog a posztokról szól és nem az írójáról. )

Friss topikok

  • white999: @a nagy hohohorgász: Miből kellene nagyokos? Az analfabta cigányokat pénzért szavazni vivő kocsik ... (2022.04.04. 20:56) Az ellenzék Orbán szuszpenzora
  • ez a nevem senki: index.hu/belfold/2022/03/08/zavecz-orban-a-legnepszerubb-marki-zayt-a-szovetsegesei-is-elozik/ (2022.03.08. 18:08) Csikorgó szélpáva
  • tapló II.: Éljen dr. Orbán Viktor! (2021.04.20. 10:50) Cvikipuszi
  • mojoking77: @jozsef_4: Na és? Téged zavar, ha egy általad nem is ismert ember homoszexuális? Nem mondta még se... (2020.12.06. 11:23) Hitler, Gestapo, fedáksári
  • Belagar: Nézd, a szerzői joggal kapcsolatos problémák ismertek. Mondok egy életszerűt is: metálban utazó ko... (2019.04.17. 17:43) A nagy szellemi tulajdon humbug

Mondhatta volna szebben kis lovag!

2013.03.26. 16:17 Annyátok

A Fidesz, mint tisztítótűz

Egyre többen keresik a pozitív olvasatát annak, ami ma Magyarországon történik. A legviccesebb önnyugtató teória Orbán Viktor ténykedésének előnyeiről, hogy megtisztul az ország a lejáratódott politikai elittől, a romokon újjá lehet építeni a demokráciát, a nyugatos köztársaságot. Hogy felszámolódnak a szekértáborok, és kihajtanak a remény virágai az üszkökön. Hogy jön végre a közép.

Ez a logika azonban nem más, mint az egyik kutya, másik eb átbútorozott oldalvágása. Abból indul ki, hogy van két egyformán rossz oldal (a megengedőbb megközelítés, hogy az egyik nem annyira rossz, de azért igen), akiknek köszönhetjük a problémát. Ha összedől az egész kóceráj, akkor maga alá temeti az eddigi bajkeverőket.

Hol zsarnokság van, ott zsarnok is van

Az a rossz hírem van, hogy ez valószínűleg igaz. Legalább is részben igaz. A zsarnokság vége törvényszerűen kataklizma. A zsarnoknak nem természete, hogy belássa: zsarnok voltam, bocsi. A zsarnokság áldozatainak sem természetük, hogy elmosolyodjanak szétrombolt életük fölött és közöljék, hogy: ok, zsarnok voltál, spongyát reá. Lesz egy kis csihi-puhi. Az, hogy a „közép” megerősödése ebből hogyan következik, az nem világos. Ugyanis pontosan a középre húzás harcosai lökdösik a társadalmat a szakadék felé, méghozzá egy egyszerű és buta matematikai modell mentén.

előre-hátra.jpg

A logikai bukfenc a középhívők gondolatában az, hogy: az abnormális ellentéte a normális. Amikor erről meggyőzik magukat, akkor már nagyon nehéz a középre húzás jegyében ellenállni annak a követelésnek, hogy az igazság a kettő között van. Azaz elmozdítják az origót az abnormalitás irányába. Aztán ez egész kezdődik előröl. Az egyre abnormálisabbá váló normalitás ellenpólusaként megint megjelenik egy még vadabb deviancia és kompromisszumot követel. Lépésről-lépésre araszolnak a szakadék felé. A dolog legérdekesebb társadalom-pszichológiai következménye, hogy, míg az egyén, ha eljut a szakadék szélére és ott lenéz, akkor jó esetben megretten, addig a társadalom, amikor elér a szakadék szélére, akkor önfeledten belezuhan. Alighanem emögött valami tehetetlenségi, vagy kollektív felelőtlenségi törvény állhat, miszerint a kollektív bűn nem bűn, a kollektív felelőtlenség nem felelőtlenség.

Ezzel szemben a formál logikai igazság az, hogy az abnormalitás ellentéte az ellenkező előjelű abnormalitás. Tehát az előremenésnek nem az állás, hanem a hátrálás, az ordításnak nem a normális beszéd, hanem a suttogás az ellentétpárja.

Megéri-e beleesni?

Tehát a „középpel ellensúlyozni a szélsőséget” logika óhatatlanul a szakadék felé visz, ha pedig már ott vagyunk, akkor biztosan bele is esünk. Az pedig, hogy ez hoz-e újjászületést szintén könnyen megjósolható. Nagy valószínűséggel igen. A kérdés, csak az, hogy mennyi idő alatt és milyen áron. Németország történelmi léptékkel nézve hamar kiheverte a nácizmust, a balti államok a kommunizmust, de például Oroszország már nem mondható ilyen szerencsésnek. Nem járt jobban Kína sem, akiknek évszázadokat kellet várni, hogy újra a világ élvonalába kerüljenek, miután a bezárkózás politikáját választották. Szerbia vergődése a szemünk előtt zajlik. Ugyanakkor Szlovákia, Lengyelország, Románia, vagy Csehország egész ügyesen pattog a jó és rossz irányok között.

Visszarántani nem lehet a társadalmat a szakadék széléről, de visszafordítani az útról nem reménytelen. Ehhez az kell, hogy a szélsőjobbot a szélsőbal, a jobboldali demagógot a baloldali demagóg ellensúlyozza. Akkor van értelme a középnek. A kövér szomszéd gyerekkel sem úgy libikókázunk, hogy középre ültetjük a mienket.

Na, dőljünk hátra.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tamlanelkuliszek.blog.hu/api/trackback/id/tr325173879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.27. 09:22:41

hogy tisztulna meg, ha egy lejáratott elit vezeti most is?!?!

Meg majd az egész ellenzéki is az?!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.27. 09:26:40

Abszolút tévesnek tartom a cikkben vázolt gondolatmenetet. Ha csak szélsőség van, a normális emberek legyintenek mindenre és a teljes passzívitást választják.

2013.03.27. 09:27:40

Most akkor igaza volt Borossnak, hogy Mo-n nincs közép?

Az lenne a baj, hogy nincsen szélsőbal? Vagy hogy nincs elég abnormális a bal oldalon??

"...a jobboldali demagógot a baloldali demagóg ellensúlyozza. Akkor van értelme a középnek"

Nem pont ezt mondta az idézett cikk is, hogy az elmúltnyócév abnormalitása után az elmúltnégyévé kellett, hogy megszülessenek a "középen állók"?
Személy szerint beláldoztam volna "a közepet" egy normálisnégyévért. :-)

CSENDES 2013.03.27. 09:28:44

A FIDESZ mint tisztítótűz, olyan mint a láb nélküli szék.

Annyátok 2013.03.27. 09:32:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez így igaz. Csak az írás nem azt állítja, hogy csak szélsőség legyen, hanem azt, hogy szélsőséget csak szélsőség tud eliminálni. A szélsőség ellensúlyát nem képezheti a közép, mert akkor törvényszerűen szélre tolódik.

regress 2013.03.27. 09:46:46

@doggfather: először a lejáratott elitet égetném el.azután a hamut a trágyadombra szórnám.na utána lenne megtisztulás

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.27. 09:47:36

Teljesen egyetértek a poszttal.

Egyik kutya, másik veszett kutyafalka.

Csak az egyik való kutyaiskolába.

zila5 2013.03.27. 09:52:20

A Fidesz egy katyvasz, azért nincs ellenzéke.
Egy meghatározhatatlan valami ellen nem lehet határozottan fellépni.

873ujr3rk 2013.03.27. 09:54:38

pedig bizony ha forradalmat nem csináltunk ez marad. ha csak annyi hasznuk van, hogy atomjaira zúzzák a kommerek kapcsolati hálóját, gazdasági hátterét már megérte. mármint ha és amennyiben belátható időn ők is mennek majd a levesbe. ha maradnak, kb adtunk a szarnak egy jó nagy pofont.

2013.03.27. 09:58:27

Nem értelek. Most akkor jó bele esni a szakadékba? Mert, ha igen akkor miért is fordulnánk vissza?
Más:
A fentiek alapján tehát titkoljuk el, hogy középre pozicionáljuk magunkat? Hagyjuk a vitát a két szélsőségre?
Nem ez van most itt?

Két eset lehet:

A) Mo-n van abnormális jobb és bal. OK. Dőljünk hátra és nézzük hogyan "eliminálják" egymást.
b) Mo-n csak oldalsemleges abnormalitás van.
Ebben az esetben viszont az abnormalitás ellentéte mégiscsak a normalitás lesz. ("formál logikailag" vagy mi)
Hajlok rá, hogy nálunk a B verzió van.

rókafogta 2013.03.27. 10:02:21

@CSENDES: Fidesz mint tisztítótűz? Hát ha jól tudom az a pokol ahol nagy nagy üstökben főznek bennünket.Szóval a Fidesz maga a pokol!

zila5 2013.03.27. 10:07:16

@rókafogta:
Nem. A tisztítótűz az a mennyország előszobája. :)

Larry Silverstein 2013.03.27. 10:27:37

Úgy néz ki a fidesz a közép, és sokkal inkább van közép, mint 89 óta bármikor.

Nem baj ha ez nem mindenkinek tetszik.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.27. 10:44:56

Ellenzéki összefogást, vagy választási bojkottot az orbáni diktatúra ellen!

Az MTVA-nál selejtek, a második-harmadik vonal dolgozik, csak a seggnyalók.
Nem csoda, ha ennyi, ferdítés, hamisítás, hiba van. Ha a magyar zászlót helyezik el rosszul, mint a törökökét a törpediktátor már háborút hirdetne.

Bár A Gundelt nem szeretem, de sokkal jobban, korrektebbül közvetítette és nem szurkolta a meccset mint a szánalmas, Knézy vagy a nyalógép Menczer. A törökök erényeit és a mi hibáinkat is a helyén kezelte. És nem üvöltözött, hogy sárgát neki....
A kecskeméti focicsapat promóján még Balogh Béla labdázik, aki már rég a PÉcs játékosa.
Az olimpiára a bóvli banda Magyarországra cserélte feleslegesen a feliratot. MOst már a Hungary is megint szerepelt, a kettő együtt. Jövőre felkerül a Fidesz és koloncai a KDNP is a melegítőkre?

Magyarország, én nem így szeretlek!

Netuddki. 2013.03.27. 11:02:11

Szerintem az orbán és társai is a lejáratódott politikai "elitbe" tartoznak. Az elitet persze erőteljes macskakörmök között tessék érteni...

rókafogta 2013.03.27. 11:37:06

@zila5: Jó jó (nem vagyok annyira járatos a kérdésben . De akkor a Fidesz a menyország?

driopios 2013.03.27. 12:01:00

Méghogy jön végre a Közgép? De hát már itt is van!!

pityutanarur · http://pityutanarur.blog.hu 2013.03.27. 12:11:35

Jó ez a bejegyzés, csak a logika tört meg a végén.
1. az ellentétes előjelű szélsőség vagy demagógia miért oltaná ki a másikat? A rossz dolgok akkor is összeadódnak, ha ellentétes előjelűek.
2. megéri-e beleesni? Mintha ez választás lenne. Ha van egy zsarnok, lesz kettő is. Pont a poszt első felében feltárt mechanizmus miatt már benne is vagyunk a szakadékban: egy erőszakos csoport ténykedésének erőszak fog véget vetni. Ha 60 év múlva, akkor úgy, de erőszak. Eleve elrendelt.

Sok és hangos józan szó kell, meg egy csoda.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.27. 12:14:22

@regress: ha nem is elégetni, de beszavazni nem szabadna őket az biztos.

zila5 2013.03.27. 19:31:24

@rókafogta:
Hát úgy néz ki, hogy a Fidesz az egy politikai párt.
Ha érdekel az ilyesmi még valakit egyáltalán. :)

Annyátok 2013.03.27. 20:59:50

@Pandit: Nem tudom a tutit. A szakadékba esés nem attól függ, hogy jó-e, avagy rossz-e. Pálya kérdése. Az biztos, hogy a sokk nagy társadalmi és anyagi árat kíván, de van úgy, hogy bekövetkezik és józanít. A felépülés ideje és költsége szerintem nehezen jósolható, főleg, mert az "ápolók", a nemzetközi környezet állapotától és traumát szenvedett szervezet kondíciójától is nagyban függ.

Igen, hajlok a B. verzióra. Ennek ellenére fenntartom, hogy bolond, bolonddal küzdjön, mert a normális, ha vitába száll vele, akkor engedni fog, azaz egy kicsit bolondabbá válik mint előtte volt.
süti beállítások módosítása