HTML

A támla nélküli szék

Amikor véget ért a rendszerváltás, és kialakult a Magyar Köztársaság közjogi rendszere, és Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor sokan, akik részt vettünk ebben a kalandban, nyugodtan hátradőltünk a székünkben. Most a földről látjuk csak tisztán, hogy nem volt támla. (Moderálási elv: Hörgő-morgó kisebbrendűségben szenvedő trollok repülnek. Csúnyán lehet beszélni, de a gyalázkodó repül. Ez a blog nem köpőcsésze. Aki a blogger személyét cinkeli, az nem azért repül, mert nem szívelem a kritikát, hanem azért, mert ez a blog a posztokról szól és nem az írójáról. )

Friss topikok

  • white999: @a nagy hohohorgász: Miből kellene nagyokos? Az analfabta cigányokat pénzért szavazni vivő kocsik ... (2022.04.04. 20:56) Az ellenzék Orbán szuszpenzora
  • ez a nevem senki: index.hu/belfold/2022/03/08/zavecz-orban-a-legnepszerubb-marki-zayt-a-szovetsegesei-is-elozik/ (2022.03.08. 18:08) Csikorgó szélpáva
  • tapló II.: Éljen dr. Orbán Viktor! (2021.04.20. 10:50) Cvikipuszi
  • mojoking77: @jozsef_4: Na és? Téged zavar, ha egy általad nem is ismert ember homoszexuális? Nem mondta még se... (2020.12.06. 11:23) Hitler, Gestapo, fedáksári
  • Belagar: Nézd, a szerzői joggal kapcsolatos problémák ismertek. Mondok egy életszerűt is: metálban utazó ko... (2019.04.17. 17:43) A nagy szellemi tulajdon humbug

Mondhatta volna szebben kis lovag!

2013.04.22. 14:31 Annyátok

Gyurcsány Ferenc, mint forró kása


Angyal-ördög.jpgNem, nem fogja megúszni sem Mesterházy Attila, sem Bajnai Gordon, sem a magyar társadalom, hogy rehabilitálják Gyurcsány Ferencet. Ez a poszt nem Gyurcsányról szól. A rehabilitáció alatt pedig semmi különöset nem kell érteni, csak higgadt, tisztességes szembenézést azzal a csoportnyomással, ami a józan ész és a személyes tapasztalat ellenére is kibuggyantott olyan gondolatokat komoly emberek szájából, hogy hát a „Gyurcsánnyal nem lehet”, a „Feri az gáz”, a „2006-os rendőr attak megmutatta, hogy nem demokrata” stb. Egyáltalán, szembe kéne nézni azzal, hogy minden állítás ellenére a magyar társadalom nem egy leitatott, eszét vesztett lotyó, akit minden nap egy kevertért meg lehet erőszakolni. Ezt persze a társadalomnak is tisztáznia kell magával. Ha ez menne, akkor az ellenzék nem tülekedne a bárpult körül, hogy fizessen valami cefrét a szerencsétlennek. 

 Félreértés ne essék, lehet, hogy „Gyurcsánnyal nem lehet”, a „Feri az gáz”, a „2006-os rendőr attak megmutatta, hogy nem demokrata” stb., azonban ezen kijelentések mögött egyelőre csupán a tömegpszichózis, a sértettség és egyéb szellemi gondok érhetők tetten, tények egyáltalán nem. Mintha ez a tények nélküli ítélethozatalra berendezett társadalmi modell általánossá vált volna. Mintha valakinek a kigolyózása csak úgy, szakrális alapon természetes lenne. Mintha Bereményivel szólva a „Gondolat helyett, gondolatmenet” térnyerése felülírná a szellem ésszerűségét. Ezzel meg az a baj, hogy ez a zsarnokság virtuális világát vetítő drognak az alapmolekulája, amely elhiteti velünk, hogy a valóság és az álom között mindössze egy szemhunyásnyi a különbség.

Gyurcsány rehabilitálása a józan ész rehabilitálását jelentené. Bajnai, a PM és Mesterházy belemanőverezték magukat egy olyan taktikai helyezkedésbe, amely taktikázás minden olyan arcát megmutatja ezeknek a pártoknak, ami miatt Orbán Viktort pokolra kívánják az őt pokolra kívánók. A trükkök százairól, az őszintétlen taktikázásról, a mást mondok, mást gondolok politizálásról van szó. Arról, hogy az orbáni sunyiság ellen sunyisággal, mismásolással támadnak és egymás ellen is ilyen eszközöket használnak. Szép példája ennek a tárgyalóasztal körüli pávatánc, amikor az egyik azt mondja, hogy találkozzunk jövőre, mire a másik találkozzunk ősszel, erre ez egyik, akkor találkozzunk holnap, mert te akkor úgy sem vagy itthon stb. Fideszes tempó.

Pedig a dolog rém egyszerű: el kell vágni a hülyeségfonalat. Ki kell állni: emberek Gyurcsány Ferenc nem lövette ki ártatlanok szemét, akik ilyet tettek, Gyurcsány alatt kerültek börtönbe. Gyurcsány nem lopta el a kosztpénzt, viszont akik ilyet tettek, Gyurcsány alatt börtönbe kerültek. Gyurcsány Ferencnek egyetlen bűne van a sok hibája mellett, hogy mellette Orbán Viktor még ellenfényben is egy akarnok ostoba fajankónak tűnik.

Ez a szöveg látszólag egy Gyurcsány melletti kiállás lenne, pedig nem az. Ez a szöveg Orbán rezsimjének a fundamentumát zúzná szét. Azt üzenné, hogy kivontuk magunkat a mákony szorításából, hogy tiszták vagyunk. Onnantól kezdve pedig egyszerű lenne fellépni egy színpadra, megfogni egymás kezét és a magasba tartani, hogy megszületett a demokratikus összefogás a zsarnok és híveinek elzavarására. Már csak ki kell várni a partraszállás időpontját. És ne dumáljanak, hogy ez egy pályaszéli naiv bekiabálás!

Ugyanis az összefogás - Bajnai és Mesterházy urak elképzeléseivel ellentétben - nem egy ezer oldalas koalíciós szerződés, hanem egy elhatározás. Azzal meg nem várni kell, hanem megerősíteni nap mint nap. Ha eljutnak oda, hogy Gyurcsány nem ragályos, karantén-szigetre száműzendő métely, hanem egy politikus, aki valójában útjában volt Orbán Viktornak, és ezért vallási eszközökkel démonizálta, akkor már csak egy lépés, hogy ezt vakhiten alapuló ócska szemfényvesztést szétzúzzák. A babona leleplezésével persze nem csak egy demokratikus felvilágosodás felé tennének lépést, hanem Gyurcsány is kikerülne a karanténból. Na, ebben lehet, hogy van kockázat. 

Niels Bohr mesélte egyszer: „Szomszédunk Tisvildejé-ben egy nap lópatkót szögezett az ajtajára. Megkérdezte egy közös ismerős: „Hát te tényleg babonás vagy? Igazán azt hiszed, hogy a patkó szerencsét hoz?” – Mire a szomszéd: – „Dehogyis, mit képzelsz. Csak hát úgy mondják, akkor is segít, ha valaki nem hisz benne."

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tamlanelkuliszek.blog.hu/api/trackback/id/tr505239114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EMU 2013.04.22. 18:02:01

Rehabilitálni??? Az azt feltételezi, hogy jogtalanul károsították, elítélték, jogaitól fosztották és a többi. Milyen törvénytelenséget kellett elszenvednie, amelynek következményeképpen most elégtételt kellene neki szolgáltatni? Neki hibái, bűnei vannak politikusként, a fidesz kétharmadában is komoly szerepe van a személyének, így az ország mai állapotában igenis felelőssége van, amiért legfeljebb megbocsátani lehet neki igen erős nagyvonalúsággal, meg fátylat borítani a tetteire, a hazugságokra, szemet hunyni a felett, hogy most tort ülhet az országon a primitívség, aminek hatalomra kerülésében neki azért komoly szelete van. Ezért talán egyszer majd meg lehet már bocsátani, na de nem rehabilitálni! Mire fel?! Másrészt a bocsánatot, az elnézést is kérni szokták, ő meg erre nem szorul, úgy tűnik, mert ilyesmire nem emlékszem részéről az ország normálisabb részéhez fordulva (sem), na de rehabilitálni? Azért ne essünk már át a ló másik oldalára.

Annyátok 2013.04.22. 19:25:54

@EMU: "A rehabilitáció alatt pedig semmi különöset nem kell érteni, csak higgadt, tisztességes szembenézést azzal a csoportnyomással, ami a józanész és a személyes tapasztalat ellenére is kibuggyantott olyan gondolatokat komoly emberek szájából, hogy hát a „Gyurcsánnyal nem lehet”, a „Feri az gáz”, a „2006-os rendőr attak megmutatta, hogy nem demokrata” stb."
Szó sincs lóról, meg másik oldalról. Akkor Horn Gyuláért Antall felel, Horn meg Orbánért, aztán Orbán a felelős, hogy Medgyessy jött, meg vele Gyurcsány, aki azért bűnös, mert Orbán jött. De hát akkor Orbán bűnös Orbánért. Vagy senki nem bűnös, semmiért. Csak demokratikus választás történt.

malmosfere 2013.04.22. 21:40:15

Ha én a poszt állításait egy az egyben elfogadnám.... Nem is értem, hogy miért vesztette el a választásokat az MSZP.
Esszük a kefét itt három éve...és azt gondoljuk, hogy ennek a bukfencnek nincs is felelőse. Szerintem van! Egyetemleges felelőssége van az MSZP. akkori választmányának és tisztségviselőinek...
A kiválás körülményeiről, a hónapokig tartó sárdobálásról talán nem is kell említést tenni.Ez az önigazolási procedúra az utóbbi időben lecsendesült...
A DK. sokat dolgozik és próbálnak építkezni, hol több hol kevesebb sikerrel...
Sikerüljön nekik...csak közben ne csináljanak senkiből szentet, ártatlan bárányokat!
Most amikor a baloldalon az egység érdekében erőfeszítéseket tesznek az éríntett felek...nem tartom célszerűnek feleleveníteni a közelmúlt eseményeit...

republican 2013.04.23. 04:05:52

@malmosfere, @emu: egyedül az célszerű, ha valaki feleleveníti a közelmúlt eseményeit, és végre nem arra hagyatkozik, amit az újságban (értsd: a teljes magyar média) összeolvas. Akkor rájön ki(k)nek jó, ha egyetemlegesen GYF-et teszik felelőssé, olyasmiért, amit egyébként környezete, az MSZP vezetése követett el. Ne feledjük, hogy az öszödi beszéd is onnan került ki valahogy, s ennek oka, GYF lehetetlenné tétele volt igazából az a löket, ami Orbánt bekatapultálta a fülkeforradalom élére. Amiért Gyurcsány megkerülhetetlen az az a sajnálatos tény, hogy még mindig ő a trióból (Bajnai, Mesterházi,GYF) az egyedüli államférfi. Bajnai kitűnő miniszterelnök lenne, mert Magyarországnak felszámolóbiztos kell az orbáncsőd után, de nem lehet vele választásokat nyerni, mert "nem csinálták meg". Nem tudja a csapata a választók kellően nagy tömege előtt megfelelően vonzóvá tenni. S nincsenek olyan fanatikus követői, mint orbánnak...Az "egység" veszélyes jelszó, ez ma gyakorlatilag egy országot vezetni képtelen mszp túlsúlyt jelentene pár Együttös miniszterrel, azaz másolná a korábbi mszp-szdsz kormányzást, gyengébben. Mesterháziéknak ez az érdeke, ezért nyomakodnak.

EMU 2013.04.23. 11:54:55

@Annyátok: Nem orbánért felelős, hanem a kétharmadért, amivel a fidesz kicsinálja az országot. Ki a felelős azért, hogy szoci szavazók tömege nem szavazott inkább, minthogy azokra szavazzon, akik abszolválták az azt megelőző 4 évet? Ki a felelős azért, hogy olyanok tömegei szavaztak a fideszre, akik sosem tették volna, de annyira megundorodtak a szociktól és gyurcsánytól, hogy még ezt is megtették? Kinek lehet felelőssége abban, hogy gyurcsányt szitokszóként lehet használni, hogy a kormányzásából és megnyilatkozásaiból fél szavakkal lehet idézni visszatetszést keltő történéseket? Ki lehet felelős abban, hogy a jobbik ilyen mértékben megerősödhetett? Ki adta a legtöbb muníciót azoknak, akik a baloldal megsemmisítésére törekedtek? Ki a felelős azért, hogy a történelmi vereséghez vezető kormányzásért és káderpolitikáért senki nem kért elnézést és bocsánatot legalább a fidesz kétharmadtól szenvedő, jogfosztott demokratáktól és baloldaliaktól? Az épeszű embereket nem az különbözteti meg a fideszes szekta hívőktől, hogy ők meg gyurcsányt imádják és istenítik. Hanem az, hogy mindenkitől egyformán megkövetelik minimum azt, hogy ne nézzék hülyének őket és mindenkivel szemben egyformán kérdéseket fogalmaznak meg, mert józanul kételkednek. Az ország szégyene és gyásza volna, ha gyurcsányt és orbánt ilyen kormányzásokat követően megkerülhetetlennek kellene tartani. Nekem például nincs semmi bajom azzal, ha ki lennének paterolva a politikából, azzal sem, ha nem egyszerre, és azzal sem, ha gyurcsánnyal kezdődne, a ellenpólusú párjára is sor fog kerülni. De nehogy rehabilitálni kelljen egy saját korlátai, hibái és bűnei okán bukó politikust. Nem devizahiteles volt, hanem a hatalom birtokosa, aki így sáfárkodott vele. Nem kellene tán neki levonni a konzekvenciákat?

malmosfere 2013.04.23. 12:31:47

@EMU: az én kérdéseim is hasonlóak...Mindig a tényeknél kell maradni ..ezért sem értettem a rehabilitáció felvetését.Egyenlőre Gyurcsány Ferenc a DK. elnöke, hívei és tisztelői jóvoltából... és egyáltalán nem áldozat, nem sérelmeket szenvedett , kilökött , kizárt politikus.Itt a lehetőség, méresse meg magát....de áldozati bárányt csinálni belőle-rossz vicc lnne...

Ocsetacsang Szencsukó Maculi 2014.04.30. 14:59:50

Ameddig a szocik egy követ fújnak Gyurcsánnyal és a szadeszmaradványokkal, addig a bukta garantált. Ha négy év múlva is Orbán, vagy horribile dictu Jobbik diktatúrát akarnak, akkor csak hajrá. Fel nem foghatom, ilyen egyszerű dolgot hogy nem tudnak megérteni...
süti beállítások módosítása