HTML

A támla nélküli szék

Amikor véget ért a rendszerváltás, és kialakult a Magyar Köztársaság közjogi rendszere, és Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor sokan, akik részt vettünk ebben a kalandban, nyugodtan hátradőltünk a székünkben. Most a földről látjuk csak tisztán, hogy nem volt támla. (Moderálási elv: Hörgő-morgó kisebbrendűségben szenvedő trollok repülnek. Csúnyán lehet beszélni, de a gyalázkodó repül. Ez a blog nem köpőcsésze. Aki a blogger személyét cinkeli, az nem azért repül, mert nem szívelem a kritikát, hanem azért, mert ez a blog a posztokról szól és nem az írójáról. )

Friss topikok

  • white999: @a nagy hohohorgász: Miből kellene nagyokos? Az analfabta cigányokat pénzért szavazni vivő kocsik ... (2022.04.04. 20:56) Az ellenzék Orbán szuszpenzora
  • ez a nevem senki: index.hu/belfold/2022/03/08/zavecz-orban-a-legnepszerubb-marki-zayt-a-szovetsegesei-is-elozik/ (2022.03.08. 18:08) Csikorgó szélpáva
  • tapló II.: Éljen dr. Orbán Viktor! (2021.04.20. 10:50) Cvikipuszi
  • mojoking77: @jozsef_4: Na és? Téged zavar, ha egy általad nem is ismert ember homoszexuális? Nem mondta még se... (2020.12.06. 11:23) Hitler, Gestapo, fedáksári
  • Belagar: Nézd, a szerzői joggal kapcsolatos problémák ismertek. Mondok egy életszerűt is: metálban utazó ko... (2019.04.17. 17:43) A nagy szellemi tulajdon humbug

Mondhatta volna szebben kis lovag!

2016.09.14. 10:53 Annyátok

Érintkeztem a rendszerrel, féljek?

Címkék: ATV Kollaboráns Qumby Eörsi Dobolyi

 

   jaimebrienne.gif

   Forrnak az indulatok. Az ellenállók dühösek, az opportunisták kétségbe vannak esve. Az alapkérdés az lett, hogy szabad-e érintkezni az ellenálláson belüli közmegegyezésként zsarnokságnak elfogadott rendszerrel? Érintkezés alatt pedig azt kell érteni, hogy dolgozni nekik, fizetségért tenni ezt-azt.

   Mondjuk a Quimbynek koncertezni Tusványoson, Eörsinek elfogadni egy kormányzati felterjesztést, átvenni díjakat, beállni diplomatának, leadni pénzért aljas hirdetéseket, pályázaton indulni és nyerni stb. Ezekben a példákban az a közös, hogy mindegyik teljesen másról szól. Az ellenállás őrzői persze meglátják bennük a szörnyűt: az Orbán által uralt közpénzekből fizetnek olyan munkákért, amelyek működtetik a rendszert, vagy éppen a szalonképesség látszatát tartják fenn. Hát ez bizony igaz. Mint ahogy az is, hogy közpénzből, Fideszes kegyencként vegetálnak a színházak, sportolnak a sportolók, de még az orvosok és a tanárok is az Orbán kormány általunk sütött kenyerét eszik, fenntartva ezzel a működést. Vajon kollaboránsok-e ők?

   Nem újkeletű a kérdés, és persze a válasz is kiolvasható a történelemből. Merthogy ez a sztori csak az utóbbi száz évben számtalanszor lezajlott, ráadásul elég jól dokumentáltan. Az elnyomó, ellehetetlenítő, zsarnoki rendszerekben, ahol a hatalom totális, óhatatlanul elhatalmasodik a tehetetlenség miatti frusztráció és a düh a rendszer ellenfelei között. Mivel ellenzékinek lenni lehetetlen (az demokratikus műfaj), ezért az ellenállás militáns szabályait kezdik magukra alkalmazni a szereplők. Azaz, hősöket és árulókat keresnek maguk között, tehát egymásnak esnek. Van egy csomó rossz és néhány jó hírem a számukra.

   A jó hír az, hogy minden zsarnokság véget ér, mert ha valamit a történelem bebizonyított, akkor azt, hogy ez a fajta hatalmi mechanizmus illogikus, tehát instabil, azaz egyszer csak összeomlik. Ráadásul az esetek nagy részében magától, ugyanis bár nyomásra szilárdul, de a rothadásra szépen reagál. Az összeroskadás, vagy az enyészet az ilyen rendszerek vége. Nem véletlenül keresi Orbán a konfliktusokat, hiszen a buborékot is a felületi feszültség tartja össze.

   További jó hír a túléléspártiaknak, hogy az összeomlást követő zűrzavar utáni konszolidáció, majd az új rend kialakítása együttműködést igényel. Mondjuk ez egyben rossz hír az ellenállás partizánjainak, mert az ő csodálatra méltó alkalmasságuk a küzdelemre, általában bosszantó alkalmatlansággal párosul a békeidőbéli konszolidációban való részvételre. Aki háborút nyer, az könnyen veszíti el a békét.  Más skill.

Nekik dolgozom, most mi lesz?   

 

   Nyilván lesz valamiféle megtorlás (igazságszolgáltatás), annak azonban mélysége kiszámíthatóan elhanyagolható kell, hogy legyen, ha stabil, békés rendszert akar a társadalom. Bizony, együtt kell működni az embertelen Orbán rendszer kegyenceivel, kiszolgálóival. Az ő sorsuk jobbára nagyon is emberi. Nyilván a vezetőivel nem, sőt valószínűleg egy lusztrációs törvényben próbálják majd kizárni őket egy darabig a közügyekből. Ne feledjük, a jogi megítélés azért az lesz, hogy alkotmányellenesen, a hatalom kizárólagos megszerzése érdekében döntötték meg a harmadik köztársaságot. 

   Persze lesznek túlkapások is. Rezsiharcos, migránsozó óvodavezetők, iskolaigazgatók simán alanyai lesznek majd a bosszúnak, ha miattuk rúgtak ki egy-egy revánsra éhes áldozatot. Márpedig ezekből is van szép számmal, de a helyzet az, hogy lényegében ugyanazok fogják működtetni a negyedik köztársaságot, akik a NER-t is működtették. Azok, akik úgy döntöttek, hogy jó, akkor itt fogunk élni, óhatatlanul azt is eldöntötték, hogy itt fogunk túlélni. Ők most kénytelenek elviselni a kollaboráns bélyeget, a felvont szemöldököt, a „tartás” hiányának számonkérését, de mégis, ők megbízható építőkövei lesznek az új rendszernek, mert nem zakkantak annyira bele a régibe. Túlélték. A zakkantak csak az átmeneti zűrzavarban fognak bajt okozni, mondjuk a tapasztalatok szerint jókorát.

És mégis

  Dicsőség az ellenállóknak, a partizánoknak, a forradalmároknak. Most övék a terep. Nélkülük nem jönne elő ilyen plasztikusan a rendszer abszurditása, nem lenne ennyi kikényszerített hiba, bevallott-kitartott szerető, lebukott Fideszes. Viszont ha jót akarunk, akkor, ha opportunistát látunk fordítsuk el a fejünk, ha valódi kollaboránst, akkor írjuk fel a nevét a fodrásznál. Egyébként meg nyugi. 

   Na, dőljünk hátra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tamlanelkuliszek.blog.hu/api/trackback/id/tr6111704687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása